300 BMX-ratturit jahivad nädalavahetusel Eestis olümpiapunkte

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BMX-kross
BMX-kross Foto: SCANPIX

Homme kell 13-15 toimub BMX-rattakrossi võistlus King of Tallinn, kus jagatakse esmakordselt Eestis C1 kategooria olümpiapunkte. Peetris (Krati tee 2) asuva uue elamusspordikeskuse Spot of Tallinn väliraja starti oodatakse sõitjaid 10 riigist. Pealtvaatajatele on sissepääs võistlusalale tasuta. Postimees näitab võistlust otseülekandes.

«Tallinna BMX-kuninga väljaselgitamine tuleb kindlasti vaatemänguline ja põnev, sest igal sõidul stardivad rajale 8 võistlejat korraga, kuni finaalini välja,» sõnas Spot of Tallinn keskuse rajaja Mait Meriloo. «Võistlusel jagatakse ka olümpiapunkte, mis on enne suvist Rio de Janeiro olümpiat eriti hinnalised.»

«Igast sõidust pääseb edasi 4 võistlejat ning rajal näeb rahvusvahelisi tegijaid – registreerunud on ratturid Eestist, Lätist, Soomest, Belgiast, Iirimaalt, Prantsusmaalt, Rootsist, Hollandist, Poolast, Venemaalt ja Saksamaalt,» rääkis Mait Meriloo. «Raja, mille parimad läbivad ca 40 sekundiga, on projekteerinud ameeriklane Tom Ritzenthaler ja ehitanud Elite Trax koostöös Ivo Lakucsiga. Tom Ritzenthaler on disaininud nii Pekingi, Londoni kui ka Rio de Janeiro BMX krossi olümpiarajad.»

«Sellise tasemega võistluse korraldamine alles mõned kuud tagasi uksed avanud keskuses on kahtlemata julge tegu,» sõnas korraldaja Mario Kalmre. «BMX-kross on võrdlemisi noor olümpiaala – sinna pääseti alles 2008. aastal, kuid huvi ala vastu kasvab tempokalt iga aastaga. Meie lõunanaabrid lätlased on olümpialt BMX-ratastega juba kaks kulda koju toonud.»

«Arusaadavatel põhjustel domineerivadki osalejate nimekirjas just Läti riigi esindajad. Kristens Krigers, Kristaps Veksa, Vineta Petersone, Sandra Aleksejeva ning Mikus Strazdins – nende seas on nii Euroopa mestreid kui ka olümpial võistelnud sõitjaid,» rääkis Mario Kalmre. «Lisaks tasub kindlasti silma peal hoida ka teistel tegijatel. Iirlane Kelvin Batey on endine maailma- ja Euroopa meister, leedulane Gabrielius Pabijanskas on hetkel Euroopa üks parimaid ning venelane Boris Ponomarev kuulub aga Venemaa paremikku.»

Korraldajate sõnul jätkub BMXi välirajal vaatemäng ka pühapäeval, kui toimuvad Peetri I BMX mängud ning selgitatakse välja Peetri Prints. «Pühapäevane üritus erineb selle poolest, et ei jagata olümpiapunkte – osalejate nimekiri on peamiselt sama, mis laupäevalgi,» märkis Mario Kalmre. «Peale Peetri esimesi BMX mänge on BMX rattakrossi rada avatud tõsistele huvilistele tasuta proovimiseks.»

«Edaspidi on keskuse põhirõhk treeninggruppide moodustamisel ja regulaarsete treeningute korraldamine, kus noored saavad tegeleda uute spordialadega, mis tihtipeale nende vanematele n-ö õigete spordialadena ei tundu,» lisas Mait Meriloo. «Noored on uute aladega hästi kursis ning huvi on suur,  kõik tahavad saada järgmiseks Kelly Sildaruks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles