Anett Kontaveit avalikustas uue treeneri nime

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit.
Anett Kontaveit. Foto: SCANPIX

Eesti tennise esireket Anett Kontaveit treenib maikuust hollandlase Glenn Schaapi käe all, kirjutas Kontaveidi kodulehekülg.

48-aastane Schaap on treenerina töötanud üle 20 aasta ja juhendanud mitmeid tippmängijaid, teiste seas endisi esireketeid Jennifer Capriatit ja Dinara Safinat, lisaks kuuluvad tema endiste õpilaste sekka Brenda Schultz, Mirjana Lucic, Magdalena Maleeva, Nadja Petrova, Andrea Petkovic ja Jelena Dokic, viimased aastad töötas ta Šveitsi tenniseliidu peatreenerina.

«Alguses muidugi vaatasime, kui kogenud ta on ja mida ta on karjääri jooksul teinud, aga minu jaoks polnud see kõige olulisem. Kui temaga esimest korda rääkisime, oli läbisaamine väga hea, tundsin end vabalt ja rahulikult, tekkis usaldus,» rääkis Anett. «Kui usaldust ei teki, pole vahet, keda ta on varem treeninud.»

«Ütlesin Anettile, et olen 20 aastat tuuril olnud ja töötanud küll väheste mängijatega, aga kõik nad jõudsid tippu, neist kaks olid maailma esireketid. Ja ma ei alustanud nendega, kui nad olid tipus, vaid pidin nad sinna viima. Edu saavutasime ei millegi muu kui raske tööga,» selgitas Schaap.

Varasemalt treenis Kontaveit Türgis Koza Wosi akadeemias, kuid pingelise olukorra tõttu Türgis ei soovinud ta seal enam jätkata. «Akadeemias polnud otseselt midagi viga, aga ma ei tahtnud enam seal keskkonnas olla,» tunnistas Kontaveit «Kõik, mis seal toimus, oli minu jaoks hirmus, ma ei tundnud end seal enam turvaliselt.»

Kontaveit vigastas kevadel Ameerika tuuril kõhulihast ja pole seetõttu vahepeal turniiridel mänginud, kuid Prantsusmaa lahtisteks meistrivõistlusteks on ta mänguvalmis. «Tegelikult oli hästi väike kõhulihaserebend, aga see on sellepärast ohtlik, et kui seda mitu korda uuesti rebestada, tekib sinna armkude ja siis lähebki iga kord lihtsamini katki,» selgitas Kontaveit. «Selleks, et täielikult paraneksin, ei mänginud ma kuskil. Tegin trenni küll, aga servi ei löönud tükk aega. See oli kõik aeganõudev protsess.»

Schaapiga alustas Kontaveit treenimist 1. mail Šveitsis ning esimeste nädalate järel on ta koostööga äärmiselt rahul. «Olen väga-väga positiivselt meelestatud. Kõik, mis ta räägib ja õpetab, on minu jaoks väga põnev ja huvitav, omavaheline läbisaamine on meil väga hea,» kiitis Kontaveit. «Glennil on natuke teine lähenemine, trennid on hästi läbimõeldud. Ükski harjutus ei ole selline, et lihtsalt teen seda. Minu jaoks natuke teistmoodi ja mulle vähemalt praegu tundub, et sellest on kasu. Olen trennidega väga rahul.»

Schaap tunnistas, et ta on võrdlemisi range ja nõudlik treener. «Sportlasena on tähtis, et lased end treenida ja õpetada. Kui sa ei lase treeneril end teatud asjades juhtida, on raske areneda. Mina toetan ja selgitan, näitan, mida tuleb teha. Mängija peab ise olema äärmiselt distsiplineeritud ja panema endale piiranguid, muidu edu ei saavuta,» nentis Schaap.

«Nõuan treenerina väga palju, aga minu arvates on see normaalne. Nende kahe nädalaga on Anett teinud väga head tööd, olen temaga äärmiselt rahul. Olen selle ajaga näinud, et ta on väga näljane, võtab vastu kõik, mida talle treeningutel näitan ja tal teha lasen. Talle on kõik uudne ja huvitav. Tal on suur tahtmine ja ta on väga võitlushimuline. See on väga tähtis, et tal on võitlejahing.»

Audenteses gümnaasiumit lõpetaval Kontaveidil on jäänud teha veel kaks eksamit. «Lõpp on nii lähedal – koolieksam ja matemaatikaeksam ja siis on kõik,» rõõmustas Kontaveit. «Kool on ikka mu võimalusi piiranud, näiteks praegu võiksin mängida mõnda soojendavat turniiri French Openi jaoks, aga pean olema kodus ja õppima. Kui lõpetan kooli ära, siis kindlasti on see vaimne vabadus. Ma ei ole koju tulles enam nagu hamster rattas, vaid mul on kodus rohkem kvaliteetaega.»

Ka Schaap nõustus, et kooliga ühele poole saamine tuleb Aneti tennisekarjäärile kasuks. «Minu arvates on tähtis, et ta saab nüüd kooli lõpetatud,» sõnas Schaap. «Kui kool on läbi, on ta vaba tiibu sirutama ja nautima, nii töötegemist kui mängimist, maailma parimatega heitlemist. Tuleb väga põnev aeg nii Aneti kui minu jaoks.»

«Anett on väga tore ja avatud inimene, ta mõistab, et kui tahab tippu jõuda, tuleb kõvasti vaeva näha,» lisas Schaap. «Selgitasin talle, et meil tuleb nii ilusaid kui halbu, kergeid kui raskeid aegu, sellega tuleb lihtsalt leppida. Anett on väga huvitav mängija, ta on uuest põlvkonnast, tuli alles juunioride seast ja ta on noor, aga äärmiselt andekas. Tal on tohutult potentsiaali saada väga heaks mängijaks. Ta on juba praegu hea mängija, aga tal on palju rohkem sees. Ta peab teadma, mida teha, et saada paremaks, aga see tuleb ajaga ja sammhaaval. Tal peab olema selge nägemus, selge siht, kuhu ta tahab jõuda. Alati on ruumi igas valdkonnas areneda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles