Täna õhtul: Liverpool ja Sevilla teevad suures finaalis igal juhul ajalugu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa liiga finaalis on vastamisi Liverpool ja Sevilla.
Euroopa liiga finaalis on vastamisi Liverpool ja Sevilla. Foto: SCANPIX

Täna õhtul peetavas jalgpalli Euroopa liiga finaalis lähevad vastamisi Sevilla ja Liverpool. Kuna kahe peale on selle sarja finaalis mängitud seitse korda, kuid kumbki meeskond pole seni ainsatki finaali kaotanud, tähendab see, et emb-kumb saab täna õhtul kindlasti esimese finaalikaotuse.

Enne mängu:

Liverpool võitis 1973., 1976. ja 2001. aastal Euroopa liiga eelkäija UEFA karika, alistades finaalis vastavalt Mönchengladbachi Borussia ja Club Brügge – toona selgitati võitja kahe mängu kokkuvõttes – ning viimati 2001. aastal lisaajal kuldse värava ja 5:4 tulemusega lõppenud põnevusmängus suurüllataja Alavesi Hispaaniast. Liverpooli viimane eurokarikas jääb aga 2005. aastasse, kui mälestusväärses Meistrite liiga finaalis saadi 0:3 kaotatud avapoolaja järel penaltiseerias jagu AC Milanist. Sevilla võitis esmalt 2006. ja 2007. aastal UEFA Cupi, kui järjestikustes finaalides seljatati Middlesbrough ja Espanyol, ning kordas seda saavutust 2014. ja 2015. aastal. Tunamullu oldi penaltiseerias paremad Lissaboni Benficast, mullu alistati aga 3:2 suurüllataja Dnipropetrovski Dnipro.

Nelja võiduga on Sevilla ühtlasi Euroopa tugevuselt teise klubisarja edukaim klubi, ent Liverpoolil on täna võimalik nendega ühele pulgale tõusta. Sevilla teekond Euroopa liigas on tänavu olnud lühem kui Liverpoolil, sest mulluse tiitliga lunastati pääse Meistrite liiga alagrupiturniirile. Seal tuli siiski piirduda alagrupiga, kus jäädi Manchester City ja Juventuse järel kolmandaks.

Euroopa liigas alistati seevastu järgemööda Molde, Basel, Athletic Bilbao ja poolfinaalis ka Donetski Šahtar. Liverpool alustas alagrupiturniirilt, kus jäeti selja taha Sion, Kaasani Rubin ja Bordeaux ning seljatati seejärel ka Ragnar Klavani tööandja Augsburg. Kaheksandikfinaalis oldi üle Manchester Unitedist, veerandfinaalis Dortmundi Borussiast ja poolfinaalis Villarrealist. Meistrite liiga pääse on finaali võitjale reserveeritud ka tänavu ning seda ihkavad mõlemad, kuna Sevilla jäi koduliigas lõppenud hooajal alles seitsmendaks, Liverpool aga suisa kaheksandaks.

Finaali võõrustab tänavu Šveitsis Baselis asuv St Jakob-Parki staadion, mis mahutab 36 000 pealtvaatajat. Nii väikesel areenil on Euroopa liiga finaali varem peetud vaid korra. Kohtumise avavile antakse Eesti aja järgi kell 21.45, finaali kohtunik on rootslane Jonas Eriksson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles