Tänak koostööst Fordi tiimiga: see on kõigest Soome meedia lugu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak arvatakse olevat pikemaks ajaks seotud Fordi tehasetiimiga.
Ott Tänak arvatakse olevat pikemaks ajaks seotud Fordi tehasetiimiga. Foto: Karli Saul

Soome meedia väitel on Eesti praegu parim rallimees Ott Tänak sõlminud lepingu Fordi tehasemeeskonnaks oleva M-Spordiga. Tänak ise seda ei kinnitanud, kuid andis mõista, et põhjanaabrite jutt pole päris õhust võetud.



Tänaku tagasihoidlikkus ja kidakeelsus on mõistetav. Rallimaailmas valitsevate kirjutamata reeglite kohaselt pole sõitjatel kombeks enne ametlikku pressiteadet tulevikku puudutavate läbirääkimiste teemadel sõna võtta. Õigupoolest võib isegi läbirääkimiste kui fakti avalikustamine viia koostöö lõppemiseni enne selle algust. Seega on liigse lobisemise asemel märksa targem suu võimalikult koomal hoida.

Rallimaailmas hästi orienteeruvad Soome ajakirjanikud on aga veendunud, et 23-aastane Tänak on M-Spordiga lepingu juba allkirjastanud. Soomlaste huvi asja vastu on ilmne – väidetavalt ohustab andekas Eesti rallimees tulevikus just Mikko Hirvoneni ja Jari-Matti Latvala töökohti MMil osalevas Fordi tiimis.

«Täna võin ka küll öelda, et see on ikkagi kõigest mingi Soome meedia lugu,» lausus Tänak eile Postimehele. «Küllap siis mingid jutud minu tegemistest rallimaailmas liiguvad, kuid esialgu on selge vaid see, et algaval hooajal sõidan MM-Motospordi värvides SWRC-sarjas.» Nagu näha, ei ütle Tänak otse, et tegemist oleks lausvalega.

Tänak saab uue auto

Soome päevalehe Iltasanomat veebikeskkonnas kirjutatakse, et Tänak pääses valitute seltskonda tänu oma õpetajale Markko Märtinile. Oma hiilgeaegadel just Ford Focusega kihutanud Märtinil ja Fordi tiimi bossil Malcolm Wilsonil on säilinud väga hea läbisaamine. Samas nenditakse, et Tänak on üks andekamaid noori rallimehi.

Mullu Pirelli Star Driveri tiimis N-rühma MMil osalenud ja oma klassis kaks võitu noppinud Tänak hakkas kiire sõiduga rallimaailmas silma. Hooaja esimeses pooles lõppes küll kiirustamine tihti katkestamisega, ent suve teises pooles ja sügisel suutis ta sellestki pahest hoiduda.

Oktoobris rääkis Tänak, et soovib uuel hooajal sõita Super-2000 masinaga. Tänu Märtini tiimi soomlastest partneritele sai ta paaril võistlusel selle klassi Fordi proovida. Kui selgus, et 2011. aastal toimub MMil SWRC-sari, võeti eesmärgiks sellel osaleda.

Esialgu oli õhus võimalus, et Tänak sõidab sama masinaga, millega end hooaja lõpus harjutas, kuid nüüd on asi suuremalt ette võetud ja eestlane saab oma käsutusse tuliuue Ford Fiesta. Lähipäevil jõuab auto Eestisse, siit pannakse see aga laevaga teele Mehhikosse, kus märtsi hakul sõidetakse SWRC-sarja esimene etapp.

Talverallile mehhaanikuna

Võimalik, et uus sõiduvahend on Tänaku ja M-Spordi vahelise lepingu üks osa ja tiim on valmis hooaja vältel sõitjat toetama. Hea kiirus tagaks aga järgmisel aastal sammu edasi – siirdumise kuninglikku WRC-sarja. Rallimees ise aga juhtis tähelepanu sellele, et Märtini Eestis asuval tiimil on Fordi tehasemeeskonnaga lihtsalt head suhted.

«Meil on siin varemgi Forde olnud. Näiteks Georg Gross sõidab ju algaval hooajal Focus WRC uuema mudeliga,» viitas ta. Lõpuks ta siiski lisas, et algav hooaeg võib olla tema jaoks murrangulise tähtsusega. «Sellest sõltub väga palju, kuidas ja millised võimalused avanevad järgmisel aastal,» tunnistas ta.   

Lähipäevil kehastub aga Tänak teiste rallimeeste abiliseks. Laupäeval Võru ümbruses sõidetaval talverallil tegutseb ta MM-Motospordi värvides sõitva Aigar Pärsi mehhaanikuna. «Hoolitsen selle eest, et tema rallimasin oleks võistluse ajal heas korras,» märkis Tänak, kes rallisõidust, testimistest ja treeningutest vabal ajal on siiani tiimis ralliautosid võistluseks ette valmistanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles