MK-etapi võitnud Kirpu: sain tagasi usu endasse

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu ja Giulia Rizzi finaal.
Erika Kirpu ja Giulia Rizzi finaal. Foto: Trifiletti/Bizzi

Erika Kirpu suutis seni raskelt kulgenud hooaega tuua tubli annuse positiivsust, kui alistas Legnano maailmakarikaetapi finaalis 15:11 itaallanna Giulia Rizzi ja võitis seega karjääri esimese MK-etapi. «Olen tulemusega muidugi rahul, aga eks hooaja peaeesmärgid on ikkagi tiitlivõistlused ja olümpia. Loomulikult annab see võit ja ka naiskonna pronks enesekindlust, ja sain tagasi usu endasse,» sõnas Kirpu.

Poolfinaalis sai Kirpu 11:10 võidu Hongkongi vehkleja Man Wai Vivian Kongi üle, veerandfinaalis alistas koondisekaaslase Katrina Lehise 15:13. Turniiri esimeses matšis alistas Kirpu ameeriklanna Kelley Hurley 15:12 ja siis maailma esinumbri hiinlanna Anqi Xu 15:9. 1/8-finaalis võitis Kirpu Ukraina vehklejat Jana Šemjakinat 9:7. Irina Embrichi turniir lõppes 64 parema seas, Kristina Kuusk, Nelli Paju ja Beljajeva 64 hulka ei jõudnud.  

Seejuures oli Kirpu kaks nädalat enne MK-etappi haige, ka Eesti meistrivõistlused jäid seetõttu vahele. «Naiskondlikus võistluses andis väsimus tunda, teravus kadus,» sõnas ta.  

Kirpu tunnistas, et kõik kohtumised olid äärmiselt pingelised, finaal ehk vähemgi kui varasemad matšid. «Terve päev oli väga raske ja pingeline, jäin pidevalt kaotusseisudesse, ka poolfinaalis olin kaotusseisus kuni kaheksanda punktini, lõpuks suutsin aga otsustava torke teha,» vaatas ta individuaalturniirile tagasi.

Koondise peatreener Kaido Kaaberma ütles, et Kirpu on taas end tõestanud. «Erika on nüüd taas ennast leidnud, hooajale mõeldes tal seni ju tulemust ei olnud, vaid Doha-etapil oli korra kaheksas. Eesti reitingus oli ta alles neljas, nüüd tõusis teiseks. Nüüd võib ka öelda, et ta on olümpiakoha 100 protsenti ära teeninud,» sõnas Kaaberma.

Olümpiale läheb Eesti epeenaiskond koosseisus Kirpu, Irina Embrich, Julia Beljajeva ja varuvehklejana Kristina Kuusk.

Legnanos jõudis naiskond koosseisus Embrich, Kirpu, Beljajeva ja Kuusk poolfinaali, aga kaotas seal esimesena asetatud Rumeeniale 29:43. Pronksimatšis oli vastaseks Lõuna-Korea, 26:19 võidu sai Eesti.

Rio olümpiamängudele mõeldes on oluline ka see, et praegu maailma edetabelis neljandat positsiooni hoidev epeenaiskond suudaks head edetabelikohta hoida, sest selle järgi loositakse vastased. «Väga oluline on olümpiaks hoida neljandat-viiendat asetust, seetõttu oli pronks väga positiivne, ja Lõuna-Korea on meie lähikonkurent. Rumeenia vastu me seekord lihtsalt ei saanud,» sõnas Kaaberma.

Kaaberma sõnul oli ka naiskonna võistlus raske, sest kõik vastased on väga kõrgel tasemel. «Pronksimatšis läksime alguses juhtima, siis jõudsid korealannad aga viigini. Irina läks siiski juba vehklema 14:10 eduseisult ja suutis võidu vormistada,» lisas juhendaja pronksikohtumise kohta. «Irina tegi korraliku partii, Erikat kimbutas naiskonnavõistluse ajal väike väsimus, Julia esitus oli kohati hea, aga oli ka halbu momente,» analüüsis Kaaberma naiste sooritusi.

16 parema hulgas oli neljanda asetusega Eesti naiskond 27:18 parem 13. paigutatud Šveitsist. Veerandfinaalis alistati aga 42:37 Ungari (12.).

Epeemeeskond kaotas aga Pariisis toimuval MK-etapil 16 parema hulgas Lõuna-Koreale 29:45. Üheksanda asetuse saanud Eesti (Nikolai Novosjolov, Marno Allika, Jüri Salm) oli avaringis vaba, aga järgmisena ei andnud kaheksanda asetusega Lõuna-Korea Eestile mingit võimalust. Viienda vahetuse järel oli seis 14:7 ja seitsmenda järel juba 35:19. Seejärel kaotati USA-le 26:45 ja 13. koha matšis Venemaale 33:40.

Individuaalturniiril langes Nikolai Novosjolov konkurentsist põhiturniiri teises ringis, kui kaotas šveitslasele Max Heinzerile 10:11. Marno Allika kaotas avaringis itaallasele Enrico Garozzole 9:15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles