Kurikuulus «Marseille' siga» ähvardab EMi ajal koos venelastega moslemeid peksma minna (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jalgpallifännid valmistavad EMi korraldajatele muret.
Venemaa jalgpallifännid valmistavad EMi korraldajatele muret. Foto: SCANPIX

Kurikuulus Inglismaa jalgpallihuligaan James Shayler kuulutas, et kavatseb jalgpalli EM-finaalturniiri ajal kampa võtta Venemaa koondise toetajad ning minna linna peale moslemeid «karistama». Sobiva võimaluse selleks annab Shayleri arvates 11. juunil toimuv Venemaa ja Inglismaa vahel Marseille’s toimuv alagrupikohtumine.

Daily Maili sõnul teenis Shayler hüüdnime «Marseille’ siga» 1998. aastal Prantsusmaal peetud MM-finaalturniiri ajal, kui ta juhtis selles linnas peetud Inglismaa-Tuneesia kohtumise järel politseinike vastu suunatud jõhkrat rünnakut ja pandi selle eest vangi. Esialgu kardeti, et Venemaa paremäärmuslastest poolehoidjad ja Inglismaa huligaanid võivad 11. juunil omavahel kaklema minna, kuid Shayleri sõnul lüüakse hoopis käed, et moslemitele vastu astuda. Marseille on Prantsusmaa üks etniliselt mitmekesisemaid linnu, kus elab hinnanguliselt 220 000 islamiusulist.

«Venelased vihkavad moslemeid, kas pole? Inglismaa ja Venemaa ühendavad seega nende vastu jõud. Venemaa poolehoidjad hangivad mulle Marseille’ mänguks pileti, seega vaatan kohtumist tõenäoliselt nende fännitribüünilt. See pole mingi probleem,» ärples 50-aastane Shayler, kes enda sõnul on suhelnud pidevalt Peterburi Zeniti fännirühmituse Landskrona juhtidega.

Shayler on elu jooksul peale jalgpallihuligaanluse «silma paistnud» ka muude kriminaalsete tegudega. Kui 1998. aasta EMil pandi ta eelkirjeldatud intsidendi tõttu Prantsusmaal kaheks kuuks vangi, siis aasta hiljem läks Shayler trellide taha juba seitsmeks ja pooleks aastaks, kuna ta juhtis kokaiinidiilerite jõuku. 2008. aastal saadeti ta aga uuesti viieks aastaks trellide taha süüdistatuna kahe plasmatelereid vedanud veoki röövimises.

Shayler ise väidab, et tema nime pole nende ligi 2000 Inglismaa fänni seas, kellele politsei on tänavuse EM-finaalturniiri ajaks kehtestanud Prantsusmaale sõitmise keelu. 11. juunil peab Marseille’s asuva Stade Velodrome’i ümbruses korda umbes 1200 turvameest ja politseinikku ning kõik staadionile sisenevad fännid peavad läbima metallidetektori.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles