Norra ajakirjanik nõuab Kristina Šmigun-Vähi dopingusüüdistustest vabastamist (1)

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi.
Kristina Šmigun-Vähi. Foto: Tairo Lutter

Eelmisel nädalal avaldas Norra väljaanne Dagbladet arvamusartikli, kus ajakirjanik Esten O.Saether kirjutas Eesti suusataja Kristina Šmigun-Vähi dopingusüüdistustest. O.Saether jõudis oma loos järelduseni, et kuna Rahvusvaheline Olümpiakomitee on kogu saaga nii pikaks venitanud, võiks Šmigun-Vähi süüdistustest vabastada.

Norra ajakirjanik heidab oma loos esmalt Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROKile) ette seda, et kui eelmisel nädalal avalikustati info, et 2008. aasta Pekingi OMi proove on uuesti testitud ja 31 sportlast on dopinguga patustanud, siis ühtegi nime veel ei avalikustatud. Pekingi OMi proovide juurest liigub O.Saether edasi 2014. aastani, kui Sotši mängude eel lubas ROKi meditsiinikomitee esimees Arne Ljungqvist pärast olümpiat avaldada 498 Torino OMi proovi, mida oli uute meetoditega testitud (teadupärast võitis Šmigun-Vähi Torinos kaks olümpiakulda ja neist ühel distantsil, 10 km klassikasõidus, jäi eestlanna järel teiseks norralanna Marit Björgen, kes võiks Šmigun-Vähi positiivse proovi korral kulla enda kaela saada). Eesti Olümpiakomitee teatas ROKi avalduse järel omakorda, et Šmigun-Vähi proovidest on leitud kahtlaseid näite, kuid pärast seda on olnud pikk vaikus ja juhtumist pole avalikkuse ette mitte midagi uut jõudnud.

O.Saether selgitab oma artiklis, et kuigi hiljuti muudeti vanade dopinguproovide kehtivusaega kaheksalt aastalt kümnele ja nii sai tänavu Torino OMi proovide aeg täis, on võimalik saada lisaaega, kui sportlase puhul on õigustatud kahtlus dopingu kasutamisel. Kuna aga ROK pole senimaani suutnud Torino mängude proove avalikkuse ette tuua, siis peab O.Saether parimaks, et Šmigun-Vähi vabastataks kahtlustest.

«Kõige parem oleks Kristina Šmigun süüdistustest vabastada. Marit Björgen suudab võita ka ilma pettuseta ja praegune olukord pole seda kõike väärt,» lõpetas O.Saether oma artikli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles