Vormel-1 maailma kümnendi traagilisim sündmus võtab uued pöörded (4)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jules Bianchi mälestusteenistus
Jules Bianchi mälestusteenistus Foto: AFP/SCANPIX

Käib 2014. aasta Jaapani GP 40. ring. Ilm hämardub ning läheneva taifuuni tõttu sajab Suzuka ringrajal tugevalt vihma. Sauberi piloodi Adrian Sutili vormel satub ringraja kaheksandas kurvis libisemisse ning keerleb kontrollimatult rajapiiretesse.

Rajalt välja sõitnud Sutili vormelit tuuakse teisaldama peaaegu seitse tonni kaaluv traktor. Sektoris lehvivad hoiatuseks topelt kollased lipud. Tegemist on tõsise hoiatusega. Järgmine samm oleks juba turvaauto rajaletulek.

Kolm ringi pärast Sutili väljasõitu lakkab vormelimaailm esimest korda pärast kümmet aastat hingamast: Marussia 25-aastane prantslasest piloot Jules Bianchi sõidab kiirusega 125 km/h rajatraktoritele sisse ning langeb koomasse. Õnnetuse ajal rakendub Bianchile 254 G-line jõud, mis on võrreldav sellega, kui lasta 48 meetri kõrguselt autol vabalt vastu maad kukkuda. Kümme kuud hiljem ta sureb.

Bianchi õnnetusest tegi Rahvusvaheline Autospordiliit (FIA) 396-lehelise raporti, mille põhiline sõnum oli see, et prantslane ei suutnud piisavalt tõhusalt pidurdada. Ühtlasi leiti, et turvaautot ei olnud tol hetkel rajale vaja. «Kohtunikud käitusid määruste järgi, mida tõlgendati viimase kaheksa aasta 384 juhtumi põhjal,» leidis FIA.

Bianchi perekond on aga veendunud, et süüdi ei olnud mitte piloot, vaid hoopis FIA, F1 ning Marussia meeskond. Kõigi kolme peale anti nüüd, peaaegu aasta pärast mehe surma, kohtusse sisse hagi. «Bianchi surma olnuks võimalik vältida,» ütles perekonna advokaat Julian Chamberlayne pressiteates.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles