Rein Taaramäe võitis Giro d'Italia üliraske etapi! (17)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Team Katusha

Tänasel Giro d'Italia eelviimasel, üliraskel 134 km pikkusel etapil, kus ratturitel tuli ületada kolm esimese kategooria tõusu, triumfeeris Rein Taaramäe. Nii Taaramäe (Katjuša) kui ka Tanel Kangert (Astana) pääsesid etapi alguses üheksamehelisesse jooksikute gruppi, mis kahanes lõpuks viieliikmeliseks. Tosin kilomeetrit enne lõppu Taaramäe ründas ja lõpetas võitjana. Ühtlasi tegi Taaramäe, kes võitis 2011. aastal etapi Hispaania velotuuril Vuelta, Eesti rattaspordi ajalugu, sest Girol pole eestlane varem kunagi võidutsenud.

Taaramäele järgnesid 52 sekundi kaugusel Darwin Atapuma (BMC), kolmas oli 1.17 kaotanud Joe Dombrowski (Cannondale). Kangert pudenes liidrite küüdist 15 km enne lõppu ning jäi seejärel abistama tiimi liidrit Vincenzo Nibalit. Lõpuks sai Kangert 16. koha, kaotades Taaramäele 8.51.

Heitlus üldvõidule kujuneski dramaatiliseks, kui viimasel tõusul ründas Astana liider Nibali ning suutis senise liidri Esteban Chaveziga sisse sõita vahe, mis lubab tal homme lõpetada Giro võitjana. Üldarvestuses edestab Nibali enne homset sileda maa etappi Chavezi 52 sekundiga, kolmas on Alejandro Valverde (+1.17).

SÕIDU KÄIK:

Lisaks kahele eestlasele olid jooksikute seas veel Mikel Nieve (Team Sky), Joe Dombrowski (Cannondale), Stefan Denifl (IAM), Giovanni Visconti (Movistar), Darwin Atapuma (BMC), Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) ja Aleksei Rõbalkin (Gazprom). Üldarvestuses on enne tänast neist kõrgeimal kohal Atapuma, kes kaotab 12. kohal olles liidrile Esteban Chavesile pisut üle 20 minuti. Kangert on 25. kohal (+58.09) ja Taaramäe 35. kohal (+1:35.00).

Kui sõita jäi sadakond kilomeetrit, oli jooksikute edu peagrupi ees enam kui seitse minutit ja see kasvas pikkamööda. Enne teist suurt tõusu ründas grupist üksinda Nieve ja pääses enam kui minuti kaugusele, peagrupp kaotas tõusu all aga jooksikutele juba 9.30.

45 km lõpuni: Nieve püüti taas kinni ja jooksikute grupp jätkas kaheksakesi, peagrupp oli neist umbes üheksa minuti kaugusel. Viimase tõusu alguses lisas Kangert tempot ning kohe pudenesid grupist Nieve ja Brambilla. Seejärel ründasid ja pääsesid eest aga Atapuma ja Dombrowski. Peagi liitus nendega ka Visconti, eestlased jäid järgmisesse gruppi.

20 km lõpuni: Kangert ja Taaramäe on kampa võtnud Nieve ning kolmekesi üritatakse esimest triot kinni püüda, vahe pole suur.

19 km lõpuni: Taaramäe ja Kangert püüavad kolm esimest kinni! Eilsel etapil teise koha saanud Nieve ei jõua nende küüdis püsida. Peagrupp jääb endiselt kümne minuti kaugusele.

16 km lõpuni: liidrite viisik püsib ikka koos, peagrupis üritab Michele Scarponi Astana esinumbrit ja üldarvestuses teisel kohal olevat Vincenzo Nibalit üldliidril Esteban Chavezil eest ära vedada, kuid see ei õnnestu.

15 km lõpuni: Dombrowski ründab, selle tulemusena jääb maha Kangert. Ilmselt keskendub ta nüüd Nibali aitamisele.

TAARAMÄE LÄHEB! Eestlane saab jälitava kolmikuga vahe sisse, sõita jääb veel 12 km.

11,6 km lõpuni: Nibali ründab ja Chavez jääb maha!

10 km lõpuni: Nibali jõuab järele Kangertile, kes on teda oodanud ja aitab nüüd liidril tööd teha.

Nibali tõusebki Giro võitjaks, Chavezi jõud kaob!

TAARAMÄE VÕIDAB GIRO D'ITALIA ETAPI!!!

Uudis täieneb jooksvalt!

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles