Kangerti sõnum Taaramäele: pane tähele, täna ei saa sulle keegi vastu!

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eesti rattaspordile oli täna suurepärane päev, kui Rein Taaramäe (Katjuša) võitis aasta esimese suurtuuri Giro d'Italia eelviimase etapi ja Tanel Kangert (Astana) aitas oma klubi liidri Vincenzo Nibalil tuuri üldliidriks tõusta. Homne viimane etapp ei tohiks enam üldjärjestuses suurt midagi muuta.

«Võib-olla pole see minu jaoks veel korralikult kohale jõudnud, aga Astana võitudest pakkus see Giro kõige võimsama emotsiooni. 2014. aastal võitis Nibali Tour de France'i, aga siis millegipärast nii suurt tunnet ei tekkinud,» rääkis täna 16. koha saanud Kangert.

Juba sõidu alguses jooksikute gruppi pääsenud Kangert püsis eesotsas kuni viimase pika tõusu keskosani, mil ta lasi Taaramäe & Co-l oma teed minna ja ootas Nibali endale järgi, et teda siis paar kilomeetrit vedada. Taktika toimis, sest just Kangerti töörügamise ajal suurendas Nibali põhikonkurendi Esteban Chavesi ees edu paarikümne sekundi võrra. Chaves juhtis enne tänast etappi Nibali ees 44 sekundiga, aga nüüd haaras Itaalia rattafännide iidol hoopis ise 52 sekundilise edumaa.

«Tegelikult oleksin võinud Nibalit isegi kauem vedada, aga tegin taktikalise vea, kui jäin mõneks minutiks päris seisma. Oleksin pidanud ehk paar kilomeetrit varem Reinust maha jääma ja siis aeglaselt kuni Nibali tulekuni edasi kulgema. Kui uuesti pingutama hakkasin, kogunes jalgadesse kiirelt piimhape ja ei suutnud väga kaua tööd teha,» lausus Kangert.

Kangert Taaramäele: 2000 meetri kõrgusel oled sa täna parim

Rein Taaramäe võidus oli oma osa ka samuti Vändrast pärit Tanel Kangertil. Foto: Scanpix
Rein Taaramäe võidus oli oma osa ka samuti Vändrast pärit Tanel Kangertil. Foto: Scanpix Foto: LUK BENIES/AFP

Vändras üles kasvanud duo Kangert-Taaramäe sai etapi jooksul piisavalt muljeid vahetada ja Kangert uskus kogu aeg, et täna kuulub esikoht just kunagisele treeningukaaslasele. «Sain natuke Reinule abiks olla. Teadsin, et mind pannakse ühel hetkel seisma, aga muidu ma väga tagasi ei hoidnud. Aitasin Reinul tempot teha, kui teised vahepeal kiirendasid ja eest ära sõitsid. Ütlesin siis Reinule, et läheme rahulikult ja oma tempoga - küll me jõuame neile nagunii järgi. Pane tähele, Rein, sa võidad täna etapi! Kui 2000 meetri kõrgusel kiirendad, siis ei tule sulle keegi järgi. Täpselt nii läkski,» meenutas Kangert sõnumit, mis ta heale sõbrale edasi andis.

«Juba eile oli näha, et seal, kus teistel kraan kinni läks, jäi Reinu minek täpselt samaks. Mina oleks täna teiste liidritega ehk hakkama saanud, aga Reinu vastu poleks mul jõudu olnud,» lisas Kangert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles