Taaramäe triumf: kaua tehtud, kaunikene

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe sai laupäeval käed taeva poole tõsta: Giro d'Italia etapivõit jääb talle ilmselt igaveseks meelde.
Rein Taaramäe sai laupäeval käed taeva poole tõsta: Giro d'Italia etapivõit jääb talle ilmselt igaveseks meelde. Foto: AFP/SCANPIX

Rein Taaramäe on sõnapidaja mees. Enne jalgratturite aasta esimest suurtuuri Giro d’Italiat kuulutas ta, et kolmenädalaseks jõuprooviks on tal padruneid küllalt. Lisaks ütles ta välja oma unistuse: Giro etapivõit. Suur töö sai väärilise tasu laupäeval, kui Taaramäe näitas Alpides konkurentidele kandu ja tuli Giro eelviimasel etapil esimeseks.

Kuhu alates sellest hooajast Katjuša värve kandva Taaramäe triumf Eesti rattaspordis paigutub? Suurtuuride arvestuses jääb ilmselt endiselt esikohale Jaan Kirsipuu saavutus 1999. aastal, kui legendaarne sprinter kandis lisaks etapivõidule kuus päeva kollast liidrisärki. Küll peaks laupäevane sõit silmad ette tegema 2011. aastale, mil Taaramäe lõpetas esimesena Vuelta 14. etapil. Toona heitles ta viimastel kilomeetritel David De La Fuentega, aga viimane otsustas etapivõidu püüdmise asemel tiimikaaslast aidata.

Nüüd pidi Taaramäe tõrjuma Kolumbia mägironija Darwin Atapuma rünnakuid. Teisest küljest, üldarvestuse tippe jooksikute seas arusaadavatel põhjustel polnud, aga paljudel mägietappidel täpselt nii juhtubki.

Eestlane rääkis pärast finišit Eurospordi otse-eetris, et viimase nädala etappideks valmistus ta juba mitu kuud. Sestap polnud ime, et ta pani teistega võrreldes teise käigu sisse 2000 meetri kõrgusel. Pealegi oli Giro debütandile Taaramäele justkui õnnistuseks, et Itaalia asemel tehti otsustavad sõidud osaliselt tuttava Prantsusmaa pinnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles