Pau Gasol kardab Zika viirust: mul on selle kohta siseinfot

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania staar Pau Gasol jääb Riost eemale?
Hispaania staar Pau Gasol jääb Riost eemale? Foto: AFP/SCANPIX

Hispaania korvpallikoondise liider Pau Gasol teatas, et võib Rio olümpiamängudele sõitmata jätta. Põhjuseks ei miski muu kui Zika viirus.

«Kaalun tõsiselt, kas minna Riosse või mitte. Sportlaste ja fännide tervis peaks olema esikohal. Mul on siseinfot ning kavatsen seda korvpallikoondislaste ja teise Hispaania sportlastega jagada. Zika viirus on tõsine oht ja ma loodan, et rahvusvaheline olümpiakomitee ja maailma terviseorganisatsioon ütlevad selle kohta kogu tõe välja,» rääkis 35-aastane Gasol Hispaania väljaandele AS.

Mis on Zika viirus?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on viiruse tõttu kuulutanud välja ülemaailmse hädaolukorra, mis tähendab, et selle ohtlikkust võib võrrelda Lääne-Aafrikat laastanud Ebola viirusega.

Moskiitodega leviv viirus, mida nähakse mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga beebide sündide sagenemise taga, avastati 1947. aastal Ugandas ja see jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga. Ravi viirusele pole.

Olümpiamängude korraldajate sõnul pole paanikaks aga põhjust, kuna olümpiamängud toimuvad Brasiilia mõistes talvel ja siis esineb sääskede abil levivat viirust tunduvalt vähem. Lisaks üritatakse sõjaväe abiga viirust likvideerida. Ent WHO teatas hiljuti, et parem oleks olümpiamängud kas ära jätta või pool selle programmist teistesse riikidesse kolida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles