Tehisjalaga sakslane astus unistuse nimel lahingusse

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Rehm
Markus Rehm Foto: AFP/SCANPIX

KERGEJÕUSTIK. Saksamaa kaugushüppaja Markus Rehm pole tavaline kergejõustiklane. 14-aastaselt sattus ta veelauaga sõites õnnetusse, mistõttu amputeeriti tema parem jalg altpoolt põlve. 13 aastat hiljem on Rehm asunud võitlusesse oma unistuse nimel võistelda olümpiamängudel. Esimene lahing lõppes eile, kui avalikustati teadusliku uuringu tulemused tema süsinikproteesi omaduste kohta.

Täpsemalt uuris Kölnis asuv Saksamaa Spordiülikool, kas Rehmi protees annab talle teiste võistlejate ees eelise. Seni on ainus tehisjalgadega olümpial võistelnud sportlane Oscar Pistorius, kes võitles endale Spordi Arbitraažikohtu kaudu õiguse osaleda 2012. aastal Londoni olümpiamängudel. Saksamaa kaugushüppajal sellist võimalust ei ole, sest pärast Londoni mänge muudeti vastav reegel ära.

Nüüd tuligi Rehmil välja käia umbes 300 000 eurot tõestamaks, et tema protees ei anna talle tervete sportlaste ees mingisuguseid eeliseid. Uuringute käigus analüüsiti Rehmi hüppeid ning võrreldi neid teiste temaga samal tasemel olevate tervete sportlaste hüpetega. Eile tulid Saksamaa Spordiülikoolilt vastused, mis aga ei anna Rehmile otseselt põhjust ei rahuloluks ega kaotusvaluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles