Kohtupingis seisnud Messi: mul pole aimugi, millele ma olen alla kirjutanud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lionel Messi.
Lionel Messi. Foto: SCANPIX

Argentina jalgpallitähe Lionel Messi päevad mööduvad alates tänasest kohtus, kus ta peab aru andma maksupettuse süüdistusega seonduvatel teemadel. Messit ja tema isa süüdistatakse selles, et nad jätsid aastatel 2007-09 riigile tasumata 4,1 miljoni euro ulatuses makse.

Barcelona päevaleht El Periodico avalikustas kohe ka esimesed vestlused, mille Messi kohtunikuga pidas. Sealt ilmneb, et maailma parimal jalgpalluril pole terve karjääri jooksul olnud aimugi, millistele paberitele ta alla kirjutab. Lepinguasjades usaldab Messi enda sõnul täielikult oma isa.

«Kui aus olla, pole rahaasjad mind iial huvitanud. Sellega tegeleb mu isa, mina pühendun jalgpalli mängimisele,» rääkis Messi. «Kõik, mis puudutab lepinguid...»

«Aga teie olete ju lõplik tulusaaja – või jagate te sissetulekud omavahel ära?» sekkus seepeale kohtunik.

«Kogu raha tuleb mulle. Aga aasta lõpus näen seda kogusummat, mille olen aasta jooksul teeninud. Ega ma ei küsi, kuhu raha läheb. Tean, et klubi maksab mulle palka, muust ei ole mul aimugi,» selgitas Messi. «Tean vaid seda, kui palju ma aasta jooksul raha saan. Ma ei tea, kus raha on või kuhu ta läheb,» kordas argentiinlane.

Omapärane seik leidis kohtusaalis aset ka siis, kui kohtunik näitas Messile lepingut, mis oli sõlmitud argentiinlase kommertsõiguste kohta, küsides, kas Messi oli sellise lepingu olemasolust teadlik. «Kui aus olla, siis ma ei oska öelda. Praegu seda lepingut vaadates... ma ei tea. Ma kirjutasin sellele küll alla, aga ma pole iial oma lepinguid lähemalt uurinud. Ma ei tea, millele ma alla kirjutasin,» tõdes Messi.

BBC sõnul süüdistatakse Messit ja tema isa selles, et nad kasutasid tulude varjamiseks Belize’is ja Uruguays asuvaid maksuparadiise. Süüdistaja nõuab karistuseks karme rahatrahve ja vangistust. Kohtuprotsess on seotud lepingutega, mille Messi sõlmis niisuguste firmadega nagu Banco Sabadell, Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble ja Kuwait Food Company.

Messi advokaadid rõhuvadki sellele, et jalgpallur polnud teadlik, mis täpselt tema lepingutes sisaldub, ega tegutsenud seega tahtlikult. Mullu otsustas Barcelona ülemkohus aga, et see ei taga jalgpallitähele puutumatust. Viiel korral maailma parimaks jalgpalluriks valitud Messi ja tema isa tasusid kohtuprotsessist pääsemise lootuses juba 2013. aasta augustis vabatahtlikult riigieelarvesse viis miljonit eurot, mis võrdub tasumata jäänud maksusumma ja sellelt kogunenud intressiga.

Lionel Messi teel kohtumajja. FOTO: Scanpix
Lionel Messi teel kohtumajja. FOTO: Scanpix Foto: ALBERT GEA/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles