Fotofiniš jättis maailma kümnenda numbri EMilt eemale (8)

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti epeenaised Julia Beljajeva (vasakult), Katrina Lehis ja Erika Kirpu
Eesti epeenaised Julia Beljajeva (vasakult), Katrina Lehis ja Erika Kirpu Foto: Kristina Garmoza

«Muidugi on mul Katrina Lehisest kahju. Meie spordiala on Eesti mõistes ainulaadses seisus ja häid vehklejaid on rohkem, kui tiitlivõistlustele pääseb,» selgitab Eesti epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma tagamaid, miks maailma edetabelis kümnendat kohta hoidev Lehis 20. juunil Poolas algavatele Euroopa meistrivõistlustele ei sõida. Maailma edetabelis edestab Lehist ainult seitse eurooplannat.

Pingeline olukord Eesti naisvehklejate hulgas on valitsenud juba paar aastat. Tänavu jõuti naiskonnaga Rio olümpiale ja töörahu huvides otsustas vehklemisliidu juhatus juba 22. veebruaril, et olümpiale sõidavad Irina Embrich, Erika Kirpu ja Julia Beljajeva, varuvehklejana läheb koondisega kaasa Kristina Kuusk. 21-aastane Lehis jäi lootma, et ehk saab vähemalt EMil oma oskusi näidata.

Samal koosolekul otsustati, et olümpianelik esindab Eestit ka EMi võistkonnavõistlusel. Torunis peetava suurvõistluse individuaalturniiriks jäeti otsad lahti ja lõpliku koosseisu määramiseks oodati ära Eesti edetabeli üldseis pärast mais toimuvat Legnano MK-etappi. Itaalias peetud võistluse võitis mäletatavasti Kirpu, Lehis lõpetas viiendana.

Reegel näeb ette, et EMiks pääsevad individuaalvõistlusele Eesti edetabeli kaks esimest, ülejäänud kaks võistlejat valib välja Kaaberma. Pärast Legnanot käis tabeli tipus tihe võitlus: liider oli 704 punktiga Embrich, teist ja kolmandat kohta jagasid 536 punktiga Kirpu ja Lehis.

Kaaberma selgitab, et tegelikult ei olnud mingit kohtade jagamist, vaid Kirpu oli ees, seda küll kõige napimalt. Samade punktide puhul sai otsustavaks, kes suutis ühelt etapilt enim punkte korjata. Kirpu MK-etapi võit tõstis ta seega Eesti edetabelis teiseks, Lehisele jäi kolmas koht. «See on nagu saja meetri jooks, kus vahel saadakse täpselt sama aeg, kuid seejärel otsustab võitja fotofiniš,» ütles Kaaberma.

Tekib küsimus, miks Kaaberma ise Lehist koondise kolmandaks või neljandaks liikmeks ei valinud, sest Kuusk ja Beljajeva on igas edetabelis Lehise selja taga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles