Käsirattamees Rauno Klausen: tahaksin minna Tokyo olümpiale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauno Klausen.
Rauno Klausen. Foto: Eero Raav

Filter Temposõidu Karikasarjas lööb jalgratturite kõrval aktiivselt kaasa käsirattaga sõitev Rauno Klausen. Uurisime 32-aastaselt ja 198 cm pikkuselt mehelt, kui tõsiselt ta rattasporti võtab ja millised on tema eesmärgid.

Jäite alakehast halvatuks 2008. aastal, kui kukkusite rängalt supermototsiklite võiduajamisel. Kuidas leidsite motivatsiooni rattaspordiga tegelema hakata?

Käisin noorena Lasnamäel rattatreeningutel. Tiit Tamm oli treener. Sõitsin maanteel, mägiratast ja trekki. Olen loomult aktiivne inimene ja pärast õnnetust hakkasin uurima võimalusi invaspordiga tegeleda.

Väga suureks abiks oli 2014. aasta Tahtejõu Tuuri käigus kogutud 7000 eurot, millele sõbrad-toetajad 6000 lisasid. Selle raha eest sain osta Šveitsis valmistatud tipptasemel käsiratta. Karbonraamiga ratas kaalub 14-15 kilo.

Meediast on läbi käinud unistus minna Rio olümpiale. Olete Brasiilias kohal?

See oli liiga rutakalt õhku visatud mõte. Ma pole valikvõistlustel osalenud ja seega Rios ma kindlasti ei võistle. Olen siiani osalenud vaid Filter Temposõidu Karikasarja etappidel. Grupisõidus üritan end proovile panna septembris Monzas peetaval võistlusel. Järgmisel aastal on plaanis kaasa teha ühel UCI kalendrisse kuuluval jõuproovil. Ma pole asja täpsemalt uurinud, kuid 2020. aasta Tokyo olümpiale tahaksin minna.

Millised on Teie muljed Filter Temposõidu Karikasarja etappidelt?

Käsirattaga pole kõige mugavam pinnatud teel sõita, kogu aeg on värin sees. Olen raami peal, pehmendust all pole. Eelmisel aastal meeldis mulle sileda teekatte poolest kõige rohkem Tabasalu etapp. Tänavune võistlus Kiilis oli ka päris hea. Pirital oli raske tõusudest üles saada. Keskmine kiirus on 25-30 km/h.

Filter Maanteekarikasarja etappidest pole plaanis osa võtta?

Grupisõidus kaasa tegemine on keeruline. Peaksin sõitma tee keskel, sest siis pole ratas ja keha ühele poole kaldu, ning ebameeldivuste vältimiseks pean olema kindel, et tee peal pole auke. Lisaks võib minu keset teed sõitmine häirida kaasvõistlejaid.

Kui palju igapäevaselt trenni teete?

Elan Viimsis ja põhiliselt harjutan Pirital Lillepi pargis. Autoteele ei julge minna. Ükskord sõitis auto mulle otsa, kuid õnneks midagi tõsist ei juhtunud. Eelmisel aastal läbisin 12 000 kilomeetrit, tänavu proovin kvantiteedi asemel rohkem aega sõita. Läbin keskmiselt 50 km päevas. Et teised lihsased ka koormust saaksid, sõidan ka tavalise ratastooliga. Talvel käin jõusaalis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles