Postimees Lissabonis: Portugal häbistas Eestit 7 väravaga (10)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpallikoondis kohtus täna võõral väljakul Portugaliga ning pidi maavõistlusmängus vastu võtma koguni 0:7 kaotuse.

Portugal asus kohtumist juhtima 36. minutil, kui tabamuse sai kirja Cristiano Ronaldo. 39. minutil suurendas võõrustajate eduseisu Ricardo Quaresma ning 45. minutil lõi Ronaldo enda teise värava. Avapoolaeg lõppeski Portugali 3:0 eduseisus.

Teisel poolajal tegi skoori veel Danilo Pereira (55. minutil), omavärava sai kirja Karol Mets (61. minutil), enda teise värava lõi Quaresma (77. minutil) ning matš lõppskoori vormistas Eder (80. minutil).

Enne mängu:

Portugal ja Eesti on varem kohtunud seitsmel korral ning kuus mängu on võitnud tänased võõrustajad. Viimane omavaheline vastasseis 2009. aasta juunis Tallinnas lõppes aga 0:0 viigiga, mis oli ka igati sobilik tulemus, kuna just tolles kohtumises tegi koondisekarjääriga lõpparve ja riputas kindad varna Eesti elav legend Mart Poom.

Ülejäänud kuues mängus on Eesti suutnud Portugali võrku saata vaid ühe palli, enda omast korjanud välja aga 18. Esmakordselt oldi vastamisi 1994. aastal, kui Portugal kostitas iseseisvuse taastamise järel suures jalgpallimaailmas esimesi samme teinud Eestit Kadriorus kahe ja Lissabonis kolme väravaga. 3:0 võit oli 105 000 (!) pealtvaataja ees mänginud portugallastele aga lõpuks võrdne kaotusega, sest alagrupi kokkuvõttes jäädi Itaalia ja Šveitsi järel kolmandaks ning MMile ei pääsetud.

2000. aasta septembris sündis Tallinna Kadriorus ainus värav, mille Eesti suutnud seni Portugalile lüüa, kui Andres Oper vormistas lõppseisuks 1:3. Kodus tümitas Portugal Eestit 5:0 ja ehkki mängiti samuti Lissabonis, oli sarnaselt eelmisele kohtumisele mängupaigaks vana Estadio da Luzi staadion, mille asemele kerkis mõni aasta hiljem praegune kaasaegne kompleks.

Viiendat-kuuendat korda olid Eesti ja Portugal vastamisi 2006. aasta MMi valiksarjas. Leirias pidas Eesti vastu 75 minutit, siis laguneti ning Cristiano Ronaldo, kaks korda tabanud Helder Postiga ja Pauleta tõid väljakuperemeestele 4:0 võidu. Tallinnas sai Eesti portugallastega paremini hakkama, kuid mängu otsustas ära tolleks ajaks juba staaristaatusesse kerkinud Ronaldo värav.

Mailma edetabelis kõrgel kaheksandal kohal olev Portugal peab oma esimese mängu EM-finaalturniiril 14. juunil Islandiga, nendega samasse alagruppi kuuluvad veel Austria ja Ungari. Meeskonna suurimad staarid on Madridi Realis mängivad Cristiano Ronaldo ja keskkaitsja Pepe, kuid EMile viiakse ka kuhjaga kogemusi. Viimast suurturniiri teeb 38-aastane kaitsja Ricardo Carvalho, lisaks talle ja Pepele turvavad kaitseliini näiteks 34-aastane Bruno Alves (Fenerbahce) ja 32-aastane Jose Fonte (Southampton).

Rünnakut veavad peale Ronaldo veel 29-aastane Nani (Fenerbahce) ja 32-aastane Ricardo Quaresma (Besiktas), ent Portugali on juba aastaid kummitanud tipptasemel tipuründaja puudumine. Ka poolkaitseliin pole neil tänavusel EMil kuigi särav, ent kindlasti on huvitav näha, kui palju mänguaega saab ja mida suudab 18-aastane Renato Sanchez, kes hakkab sügisest mängima Müncheni Bayerni ridades. Sakslased maksavad tema eest Benficale 35 miljonit eurot, mis teeb Sanchesest kõigi aegade kalleima Portugalist välisliigadesse liikunud mängija.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles