Põhja-Korea tõuseb, Venemaa mandub

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Põhja-Koreal ei lähe üldiselt kuigi hästi, siis spordisüsteem on viimastel aastatel kõvasti arenenud. Tõstja Om Yun-Chol on üks neist, kes peaks Põhja-Koreale Rio suveolümpialt kuldmedali tooma.
Kuigi Põhja-Koreal ei lähe üldiselt kuigi hästi, siis spordisüsteem on viimastel aastatel kõvasti arenenud. Tõstja Om Yun-Chol on üks neist, kes peaks Põhja-Koreale Rio suveolümpialt kuldmedali tooma. Foto: AFP/SCANPIX

Suveolümpiamängude medalitabelid annavad päris hea ülevaate eri riikide spordi tugevusest. Tõsi, näiteks Soome sport on Eesti omast mitu korda mitmekesisem, kuigi medalite arvus suuri erinevusi pole. Ent suuremate riikide puhul on see hea võrdlusmaterjal. Postimees heitis pilgu ajalukku ning statistikaportaali Gracenote abiga ka augustis algavale Rio de Janeiro olümpiale. Selgus, et viimase 10–15 aasta jooksul on medalitabelis toimunud olulisi muutusi, samas kui osavõtvad riigid on enam-vähem samaks jäänud.

Polnud üllatus, et kaotajate seas on Venemaa, kelle spordi pahupool on viimase aasta jooksul tugevalt esile kerkinud. Võitjate seas tulid esile aga hoopis ootamatumad nimed. Muide, Eesti saab Riost Gracenote’i hinnangul ühe medali: Epp Mäe maadleb naiste raskekaalus (–75 kg) välja pronksi.

Võitjad

Põhja-Korea

Paariariik Põhja-Korea pole spordis nii heal järjel kui tunduvalt rikkamad lõunanaabrid, aga totalitaarsete režiimide jaoks on olümpiamedalid ikkagi auasi. Viimaselt kuuelt suveolümpialt on kogutud vähemalt neli medalit, aga augustiks ennustatakse neile rekordilist kümmet autasu, sealhulgas viit kulda.

Ei pea olema selgeltnägija, et Põhja-Korea trumpe kindlaks teha: tõstmine, sportvõimlemine ja vabamaadlus. Ida- ja Lõuna-Aasia riikidele omaselt ollakse tugevad ka lauatennises. Ühtegi rahvusvahelise mõõtmega staari neil pole, sest nimetatud alad ei tooda kuigi palju kuulsusi ka teistes maades.

Alates 2011. aasta lõpust riiki juhtiv Kim Jung-un on mitmel korral rõhutanud, et tema eesmärk on Põhja-Korea spordimaailma tippu viia. Kuidas see täpselt käia võiks, muidugi ei avaldata, aga treeningukeskuste arvu ja rahalisi vahendeid on kindlasti suurendatud. Esmalt on kõige rohkem edu saavutatud tõstmises: Riost peaks Põhja-Korea vägilased üles sikutama koguni viis medalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles