Nõuanded, käsud ja keelud täna algavaks EMiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna algavad Prantsusmaal kuni 10. juulini kestvad Euroopa meistrivõistlused jalgpallis.  Sellega seoses on mitmeid asjaolusid, millega tuleb nii vutifännidel kui kohalikel kokku puutuda.

The Local tegi käskudest, keeldudest ja muust vajalikust nimekirja.

Alkoholikeeld – Prantsusmaal Lensis kehtestati alkoholikeeld, mille kohaselt ei tohi avalikes kohtades kella 6.00 hommikul kuni 18.00 alkoholi tarbida. Küll aga saab teha baarides, kohvikutes ja kodus, kuid mitte näiteks parkides, haljasaladel ja linnas.

Londoni ja Pariisi vahel sõitval Eurostar rongil ei müüda EMi mõnel päeval alkoholi, samuti ei saa alkoholi osta EMi staadionitel.

Koti läbiotsimine – EMi ajal tuleb valmis olla kottide läbiotsimiseks, kuna tegemist on kõrgendatud julgeolekuolukorraga. EMi turvav politsei on saanud õigused uurida iga kahtlast objekti ja isikut. Prantsuse julgeolekuspetsialisid soovitavad praeguse jalgpallipeo ajal suurtest kottidest hoopis loobuda ja liikuda ringi ilma kotita. See on võimalik, sest rahakoti, mobiiltelefoni ja võtmed saab taskusse panna.

Rahvahulk ja järjekorrad – ekspertide hinnangul on EMile oodata 1,5 – 2,5 miljonit jalgpalifänni ja selle tõttu võib tekkida ummikuid, liiklusseisanguid, järjekordi ja kaubapuudust.

EMil terrorismist teavitav rakendus – Prantusmaal anti välja uus nutitelefoni rakendus, mis teavitab toimuda võivatest terroriaktidest. Rakendust saab alla laadida nii prantsuse kui inglise keeles. Prantsuse siseministeeriumi teatel on terrorioht suur ja selle tõttu on see rakendus vajalik.

Eiffeli torn muutub värviliseks – Pariisi kuulsa Eiffeli torni juures on fänniala, kust saab suurelt ekraanilt EMi mänge vaadata. Õhtusel ja öisel ajal aga muutub torn värviliseks, kuna sinna kuvatakse järjest EMil osalevate riikide lipud.

Fännitsoonid – suurim fännitsoon on Eiffeli torni juures, kuhu mahub 92 000 külastajat ning kus on korvpalliväljaku suurune ekraan. EM toimub lisaks Pariislile veel üheksas linnas, kus samuti on omad fännialad.

Geograafia – EM toimub kümnes paigas, millest osasid ei tunta-teata, üks neist on näiteks Lens. Ülejäänud on Pariis, Bordeaux, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Saint-Denis, Saint-Etienne ja Toulouse.

Hotellihinnad on laes – EMi tõttu on peaaegu kogu Prantsusmaal hotellihinnad tavapärasest umbes 80 protsendi võrra kõrgemad, seda nii odavamates kui kallimates hotellides.

Kukk Balthazar – Prantsuse koondise maskotiks on juba mõnda aega olnud kukk Balthazar, kes viitab samas Prantsusmaa ühele sümbolile, Gallia kukele. UEFA teatas kuke omanikule, jalgpallifänn Clement Tomaszewskile, et ta ei tohi matšidele kukke kaasa tuua, kuna reeglid keelavad lemmikloomade toomist staadionile. Prantslase sõnul tahab ta näha kõiki Prantsusmaa meeskonna mänge ja kavatseb keeldu eirata.

Kohtumiste ajad – täna alguse saava EMi esimene mäng on Prantsusmaa-Rumeenia, mis toimub Pariisis Stad de France`is, see algab kell 21.00 kohaliku aja järgi. Edaspidi on päevas kolm mängu, mis algavad kell 15.00, 18.00 ja 21.00. Alates veerandfinaalidest algavad kohtumised kell 21.00.

Prantsuse «sinised» - Prantsusmaa meeskonna hüüdnimi on Les bleus (sinised) ning nad on saanud kaks korda EMi võidu – 1984 ja 2000. Ka sel aastal kodus mängides on neil see võimalus.

Streigid ja seisakud – EMi võivad ohustada streigid ja seisakud, kaasa arvatud pilootide, metrootöötajate ja prügifirmade streik, mida korraldavad vastavate elualade ametiühingud.

Vihm – meteoroloogide teatel tuleks EMi külalistel olla valmis ka vihmaks ning soovitatakse võtta kaasa vhmavarjud ja –keebid.

Meelelahutus – kui EMist ollakse tüdinenud, siis saab meelt lahutada ööklubides, baarides ja restoranides. Prantsuse võimud kutsuvad külalisi üles mõistlikult alkoholi tarbima ja mitte vägivaldseks muutuma. Politsei on vajadusel valmis sekkuma.

Zlatan – Rootsi koondise staar Zlatan Ibrahimovic on Prantsusmaal suures aus, kuna ta mängis viimased neli aastat edukalt Pariisi Saint-Germainis. Prantslastele meeldib ta esinemisstiil ja selle tõttu on meedia pildevalt tal kannul.  

2016. aasta Euroopa jalgpallimeistrivõistlustel osaleb 24 meeskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles