Napsumehest ontlikuks pereisaks: kas Phelps suudab kunagise hiilguse taastada?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelps keskendub Rio olümpiaks isegi enam kui oma parimatel päevadel.
Michael Phelps keskendub Rio olümpiaks isegi enam kui oma parimatel päevadel. Foto: AFP/SCANPIX

Juuni lõpus saab sotti, kas läbi aegade parimast ujujast – täpsemalt läbi aegade parimast olümplasest – Michael Phelpsist on asja, et Rio olümpiamängudel oma aukartustäratavat medalikollektsiooni täiendada. Hoolimata kullahunnikutest on ameeriklasest kujunenud pigem traagiline sportlane, kes ei leia saavutustest hoolimata oma elus õnne. Nüüd tundub, et Phelps on lõpuks legoklotsid paika saanud.

18-kordne olümpiavõitja sai mai alguses poja Boomeri isaks ja enda sõnutsi pole Phelps juba poolteist aastat alkoholikuradi küüsi langenud. Pealegi tunnistas ta hiljuti, et pole kunagi nii kohusetundlikult ja professionaalselt treeninud. Seega võiks oletada, et Phelps tõuseb olümpiaks elu parimasse vormi ja põrmustab senised rekordid.

Tegelikkus on veidi keerulisem. Phelps saab juuni lõpus 31-aastaseks ja tema keha on pikast karjäärist ja kunagistest elupõletavatest harjumustest väntsutatud. Mullusel edukal tagasitulekuaastal oli ta trumpaladel – 100 ja 200 meetri liblik- ning 200 meetri kompleksujumises – maailma kiireim, aga maailmarekordid suures ohus polnud. Samadel distantsidel kavatseb ta ujuda ka augustis Rios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles