Veri, häbi ja karistuseoht Venemaa kohal (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marseille' staadionil on kired lõkkel - Venemaa toetaja lööb jalaga kõhtu Inglismaa fännile.
Marseille' staadionil on kired lõkkel - Venemaa toetaja lööb jalaga kõhtu Inglismaa fännile. Foto: SCANPIX

Häbi – selle ainsa sõna asetas Prantsusmaa spordileht L’Equipe pühapäevase numbri kaanele. Taustaks foto, kus suitsu mattunud väljakul põgenevad märulipolitsei eest jalgpallihuligaanid. Nagu kardetigi, tõi Inglismaa-Venemaa kohtumine EMi teise mängupäeva õhtul kaasa vägivalla nii  staadionil kui ka selle kõrval.

Inglased ja venelased – viimastega liitusid mõnedel andmetel kohalikud Prantsusmaa huligaanid – lõid lahingut juba päeval Marseille’ sadamapiirkonnas, kus hinnanguliselt umbes 30 maskides venelast ründas õlut joonud inglaste seltskonda. Pudelite ja kohvikutoolidega relvastatud britid asusid vasturünnakule ning kaks leeri lahutati alles siis, kui algseid sündmusi kilpide tagant jälginud Prantsusmaa Rahvuskaart võttis kasutusele pisargaasi. Siiski jätkus arveteklaarimine veel kaua lähedalasuvatel põiktänavatel.

Venemaa ajakirjandus kajastas toimunut lääne meediast mõnevõrra erinevalt, maalides hoopis inglastest ehk «saareelanikest» pildi kui huligaanidest, kelle eest venelased pidid üksteist «kangelaslikult» kaitsma. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles