Uruguay koondise peatreener: tuleme Eestisse täisrivistuses

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uruguay koondise peatreener Oscar Tabarez (vasakul).
Uruguay koondise peatreener Oscar Tabarez (vasakul). Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondis kohtub 25. märtsil Tallinnas suvisel MMil neljanda koha saanud Uruguayga. Vastaste peatreeneri Oscar Tabareze sõnul tulevad nad Eestisse parimas rivistuses.


Ühtlasi tähendab see, et märtsis saabub Tallinna ka MM-finaalturniiri parim mängija Diego Forlan, ja praeguseks on juba 2000 inimest soetanud pileti, et MMi sangareid näha.

Lisaks mängule Tallinnas lähevad Eesti ja Uruguay teatavasti vastamisi ka 22. juunil Montevideos. Mõlemad kohtumised on vastaste jaoks osa ettevalmistusest Lõuna-Ameerika meistrivõistlusteks, mis algavad 1. juulil Argentinas.

Uruguay jalgpallikoondise peatreener Oscar Tabarez vastas küsimustele Eesti Jalgpalli Liidu vahendusel.

Milline roll on mängul Eestiga ettevalmistuseks suviseks Copa Americaks? Kas kõik paremad mängijad tulevad Tallinna?

Alates 2006. aastast on meie rahvuskoondis igal FIFA ametlikul mängude päeval pidanud maavõistluskohtumisi. Võttes arvesse, et peaaegu kõik meie pallurid mängivad klubijalgpalli väljaspool Uruguayd, on iga sõprusmäng kuldaväärt võimalust saada mängijad kokku ja vaadata, kuidas nad meeskonnana tegutsevad, koostööd arendada. Et seda teha, kutsume alati oma kõige olulisemad ning parima tervise ja füüsilise vormi juures olevad mängijad kokku.

Kas teate juba midagi ka Eesti või Eesti jalgpalli kohta?

Eesti kohta saadav info on siin väga piiratud. Meil pole võimalik vaadata teie koondise esitusi televiisorist. Teame, et Eestil ja Soomel on väga palju ühist nii kultuurilistes kui ka jalgpalliga seotud asjades. Soome kohta teame natuke rohkem.

Eesti on väike riik – vaid 1,3 miljonit elanikku –, aga tihti öeldakse, et ka väikeriigid suudavad jalgpallis suuri asju saavutada, eriti head näited on Uruguay ja Sloveenia. Mis on sellise edu taga? Mis on teie sõnum neile, kes Eestis Uruguay koondist imetlevad?

Riigi rahvaarv on jalgpallis piirav asjaolu. Väiksem mängijate arv tähendab vähem võimalusi, kelle seast rahvuskoondist valida. Seetõttu on raske luua hästi arenenud ja professionaalset õhkkonda – pole nii suuri sponsoreid, teleõiguste eest ei saa küsida nii palju raha, pealtvaatajaid ei käi mängudel nii palju.

Euroopa riikidest on MM-tiitlini vähemalt korra jõudnud viis riiki – kõigi nende rahva­arv kuulub Euroopas tippu. Lõuna-Ameerikas on Brasiilia ja Argentina võitnud MMi mitu korda ja nende rahvaarv on samuti väga suur. Uruguay on tõesti tulnud maailmameistriks mitu korda, aga see on erand ja kinnitab reeglit.

Uruguay koondis tegi 2010. aasta MM-finaalturniiril Lõuna-Aafrika Vabariigis imelise esituse ja võitis palju poolehoidjaid ka siin Eestis. Mis oli selle edu taga?

Minu juhendamisel töötav treenerite meeskond kirjutas esmalt projekti, mida rakendati alates 2006. aastast. Selle arengukava osa oli kõigi Uruguay koondiste – täiskasvanud, U-20, U-17 ja U-15 – treeningute kuulumine minu järelevalve ja koordineerimise alla.

Meie koondise mänedžer koostas rahvusvahelise mängude kalendri ja graafiku, arutasime ühiselt ja tegime kindlaks, milliseid omadusi on meie mängijatel vaja näidata, et olla osa Uruguay rahvuskoondisest.
Toimus mängijate vahetus, mis oli vajalik, ja vähenes kogemustega mängijate hulk, aga näeme, et pärast 2010. aasta MM-finaalturniiri on meil palju mehi, kes võiksid vanuse poolest mängida ka 2014. ja 2018. aasta finaalturniiridel. Kõigi seniste aastate jooksul on meeskond alati näidanud suurt ühtekuuluvust ja kiiret psühholoogilist taastumist rasketest olukordadest.

Millised on Uruguay koondise selle aasta põhieesmärgid?

Järgmine ametlik turniir on suvel aset leidev Copa America, kus meie minimaalne eesmärk on jõuda poolfinaali, nagu see on meil viimasel neljal korral õnnestunud.  Aga põhieesmärk on jõuda 2014. aasta MM-finaalturniirile Brasiilias, alustame valikmängudega 2011. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles