Galerii: Ungari murdis naabrite lahingus Austria vastupanu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel alistas Ungari F-alagrupi avamatšis 2:0 oma igipõlise rivaali Austria. Kuigi valikturniiri ilma ühegi kaotuseta läbinud Austriat peeti mängu eel favoriidiks, siis viis Adam Szalai Ungari 63. minutil juhtima. Lõppskoori vormistas Zoltan Stieber kolm minutit enne lõppu. Alates 66. minutist mängis Austria vähemuses, kuna teise kollase kaardi teenis Alexander Dragovic.

Teises F-alagrupi mängus kohtuvad täna Portugal ja Island.

Austria kerkis valikturniiril üheks suurimaks üllatajaks ja lõpuks läbiti G-alagrupp ilma ühegi kaotuseta. Valiksarja avamängus tehti 1:1 viik Rootsiga, kuid kõik ülejäänud üheksa mängu suutis Austria võita, 28 punkti andis Venemaa ja Rootsi ees kindla esikoha. Lisaks kuulusid valikgruppi veel Montenegro, Liechtenstein ja Moldova. Austria puhul on tegemist turniiri ühe kõige ettearvamatuma meeskonnaga, kes võib täielikult põruda, kuid samas ei saa välistada ka kaugele jõudmist.

Austria koondise moodustavad suuresti Saksamaa kõrgliigas mängivad mehed ja suurimaks staariks on kindlasti Müncheni Bayerni üks juhtmängijaid David Alaba. Tuntumatest nimedest teeb poolkaitseliinis kaasa Stuttgartis leiba teeniv Martin Harnik ja Inglismaal Stoke Citys palliv ründaja Marko Arnautovic.

Sarnaselt Austriale ei kuulunud ka Ungari kuigi keerulisse valikgruppi: nemad said Põhja-Iirimaa ja Rumeenia järel F-grupis kolmanda koha. Play-offis oldi kahe mängu kokkuvõttes paremad Norrast.

Viimati mängis suure jalgpallilooga Ungari suurturniiril 30 aasta eest, kui kaasa löödi Mehhikos toimunud MMil. EMil mängiti viimati 1972. aastal, kui saadi neljas koht. Toona kuulus koondisesse ka legendaarne Flórián Albert, kes on ainsa ungarlasena valitud maailma parimaks jalgpalluriks.

Ungarlaste meeskonna hing on 40-aastane väravavaht Gábor Király, kellest saab pärast tänast vanim EM-finaalturniiril osalenud mängumees. Just tema suurepärane tõrjetöö sai otsustavaks play-offides Norra vastu. Omanäoliseks teevad vanameistri ka tema pikad ja hallid dressipüksid, mille sarnaseid tänapäeva tippjalgpallis väga harva näha võib. Király enda sõnul on püksid lihtsalt niivõrd mugavad, et ta ei raatsi neist loobuda.

Poolkaitses toetuvad ungarlased kogenud Balázs Dzsdzsákile ja Zoltán Gerale. Ründes teevad ilma aga Ádám Szalai ja Tamás Priskin. Slovakkia aladel asuvas, kuid ajalooliselt Ungarile kuulunud Komárno linnas sündinud Priskin on koondise eest löönud 56 mänguga 17 väravat.

F-alagruppi kuuluvad lisaks Austriale ja Ungarile veel Portugal ja Island, kes lähevad vastamisi täna kell 22.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles