Video: Tänaku õnnelik õnnetus viis Portugali ralli korraldajad uurimise alla

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aastal Portugali rallil pidi Tänak kehastuma tuletõrjujaks, et tema auto maha ei põleks.
2016. aastal Portugali rallil pidi Tänak kehastuma tuletõrjujaks, et tema auto maha ei põleks. Foto: twitter

Portugali ralli Ponte de Lima kiiruskatse lõppes kurvalt kahe mehe jaoks: kõigepealt kihutas teelt välja Hayden Paddoni Hyundai, mis paiskus leekidesse ja süütas ka enda ümber oleva metsatuka, veidi hiljem tegi samas kurvis avarii ka Ott Tänaku Ford. Koos fännide abiga õnnestus Tänakul oma auto tulesurmast päästa.

Tegemist oli õnneliku õnnetusega ja keegi viga ei saanud. Siiski alustas FIA põhjalikku uurimist, et teada saada, mis täpselt Paddoni väljasõidu järel toimus. FIA juhte huvitab, miks kiiruskatset ei peatatud.

Autosport kirjutab, et eestlane oli kohtunike tegutsemise üle maruvihane. «Polnud mingit infot, mitte ainsatki kohtunikku, mitte ainsatki hoiatuslippu, mitte midagi,» sõnas Tänak. «Sõitsime teelt välja ja maandusime tulle. Ei põlenud pelgalt Paddoni auto, vaid kogu mets,» meenutas eestlane, kes leidis kiirelt lähedusest pealtvaatajate nelikveolise maasturi ning lasi sellel oma Ford Fiesta tulekoldest natuke eemale vintsida.

«Püüdsin autost tulekustutit võtta, aga ei saanud enam sisse – ukselink oli ära sulanud,» sõnas Tänak, kes sai hiljem kiire tuletõrjujatöö eest kiita ka Fordi tiimijuhilt Malcolm Wilsonilt. «Ott tegi kaugelt enam kui keegi meist temalt ootas,» tunnustas Wilson Tänakut, kes päästis enam kui pool miljonit eurot maksva ralliauto hävimisest.

«Me tahame teada, mis täpselt juhtus ja mida korraldajad selle kõige kohta mõtlevad,» ütles FIA rallidirektor Jarmo Mahonen. «Seetõttu alustasime ka uurimisega. Korraldajad esitavad meile oma raporti ja meie arutame seda. Praegu ei saa rohkem öelda.»

Korraldustiimis olnud Pedro Almeida ei mõista, mis FIA-t häirib. «Minu arvates on selge, et kiiruskatse peatatakse vaid kahel juhul: kui tee on blokeeritud või kui on vaja rajale saata meditsiinilist abi,» ütles ta. «Kui tee on vaba ja abi pole vaja, siis pole minu arvates vaja kiiruskatset peatada. Nüüd ütlen ilmselt midagi, mis pole poliitiliselt korrektne. See siin pole ringrajasõit. Piloodid peavad olema valmis ootamatusteks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles