Politsei vahistas 12 Belgia-Iirimaa mängu ajal terroriakte kavandanud inimest (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Belgia politsei vahistas täna pärastlõunal suure terrorismivastase operatsiooni käigus 12 kahtlusalust. Võimude kinnitusel oli terroristidel plaanis rünnata täna Bordeuaux’s jalgpalli EM-finaalturniiril toimuva Belgia-Iirimaa kohtumise pealtvaatajaid.

Belgia prokuratuuri teatel peeti küsitlemiseks kinni 40 inimest ja neist 12 jäeti vahi alla. Läbi otsiti kümneid majapidamisi ja 152 laoboksi, kuid ühestki ei leitud relvi ega lõhkeaineid. «Uurimistulemuste tõttu tekkis vajadus koheseks sekkumiseks, kuid uurimine jätkub,» märkis prokuratuur.

Flaami ringhääling VTM teatas, et vahistatud isikuid kahtlustati sel nädalavahetusel Brüsselis toimuma pidanud rünnaku ettevalmistamises. Potentsiaalseteks sihtmärkideks olid avalikes kohtades mängu jälgivad fännid, samuti plaaniti rünnakuid teistes rahvarohketes kohtades nagu kaubanduskeskustes ja jaamades. Belgias, Hollandis ja Luksemburgis elab hinnanguliselt 30 000 iirlast.

Belgia peaminister Charles Michel kutsus kokku valitsuse julgeolekukomisjoni, kuhu kuuluvad teiste seas riigi kaitseminister, välisminister, siseminister ja justiitsminister. Michel kinnitas, et Belgia ja Iirimaa mäng toimub plaanipäraselt, kuid julgeolekumeetmeid tõhustatakse. «Tahame normaalse eluga edasi minna. Oht on kontrolli all,» sõnas Michel väljaande Reutersi vahendusel pressikonverentsil. «Jälgime olukorda tund-tunni haaval ning jätkame võitlust äärmusluse, radikaliseerumise ja terrorismi vastu,» lisas ta.

Belgia kriisikeskus otsustas siiski, et turvataset ei tõsteta maksimaalsele võimalikule tasandile, mis märgiks kohese rünnaku võimalikkust, sõnas Michel. RTBFi teatel võeti Michel ja veel mitu ministrit juba reedel kõrgendatud kaitse alla.

Märtsis hukkus islamistidest suitsiiditerroristide korraldatud rünnakutes Brüsselis 32 inimest. Mullu novembris ründasid terroristid Pariisi, kus sai surma 130 inimest. Uurijad on tuvastanud rünnakute vahel ühenduse, sest osa Pariisis tegutsenud terroriste elas Belgias.

Esmaspäeval pussitati Pariisis oma kodu juures surnuks politseinikest paar, rünnaku eest võttis vastutuse Islamiriik. Ründaja Larossi Abballa teatas sotsiaalmeedias avaldatud videos, et tema teod on seotud jalgpalli EMiga, öeldes: «Euroopa meistrivõistlustest saab surnuaed.»

Reedel avalikustati ka, et nädala alguses vahistati ka 22-aastane terroristlike kalduvustega mees, kes plaanis rünnata turiste. Kolmapäeval sai Belgia politsei hoiatuse, et hiljuti lahkus Süüriast rühm Islamiriigi võitlejaid, kes on teel Belgiasse ja Prantsusmaale ning kavandavad seal rünnakuid. Samuti vahistas politsei reedel 30-aastase mehe nimega Youssef E.A., kes on Belgia kodanik. Brüsseli lennujaamas töötanud meest kahtlustatakse seotuses Brüsseli rünnakutega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles