Ungari vaatab viimaks tulevikku

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati 44 aastat tagasi EM-finaalturniiril osalenud Ungari tähistab Islandile löödud väravat.
Viimati 44 aastat tagasi EM-finaalturniiril osalenud Ungari tähistab Islandile löödud väravat. Foto: AP/Scanpix

«Ungari inimesed on liiga kaua minevikus elanud. Nüüd peame uuele põlvkonnale aega andma, et nad saaksid end näidata,» ütles Ungari jalgpallikoondise peatreener Bernd Storck pärast laupäeval tehtud 1:1 viiki Islandiga. Kahe mänguga kogutud neli punkti annab Ungarile F-alagrupis viimase vooru eel esikoha ja edasipääs 16 hulka on lähedal.

Aastakümneid on ungarlased harjunud meenutama vanu häid aegu: kahte MMi hõbemedalit (aastatel 1938 ja 1954) ja kolme olümpiamängude kulda (1952, 1964, 1968). Nüüd on Storcki juhendatav koondis viimaks rahva mõtteviisi muutnud ja inimesed usuvad taas oma jalgpalli ja tuleviku suunas vaadatakse mõnusa ootusärevusega. Suur teene selle kõige juures on peaminister Viktor Orbánil, kes on aastate jooksul jalgpalli arengusse suunanud tohutuid rahasummasid, pälvides sellega ka paljude pahameele. EMil kaheksandikfinaali jõudmine oleks tõsine samm selles suunas, et Ungari jalgpall lõplikult jalgadele aidata.

Meie soome-ugri hõimuvendade teekond EM-finaalturniirile oli parajalt segane ja künklik: alates 2013. aastast on Ungari koondist juhendanud koguni viis peatreenerit. Eelmise aasta juulis jõuti lõpuks sakslase Storckini, kes suutis koondise play-off’iga finaalturniirile vedada. Sügisel kutsus ta oma abiliseks kaasmaalase Andreas Mölleri, kellega koos omal ajal Dortmundi Borussias mängiti. Sakslaste treeneriduo on Ungari koondises korra viimaks majja löönud ja mängijad usuvad oma võimetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles