Eestile korvpalli U14 Balti matšilt hõbe ja pronks

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall
Korvpall Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Täna õhtul lõppes Tallinnas traditsiooniline U14 Balti matš, kus osalejad Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest. Meie neiud said teise koha, noormehed lõpetasid turniiri kolmandal kohaga, poistel tuli ühe võidu kõrvale kaks kaotust, tüdrukute ainus allajäämine leisid aset tänases kohtumises Lätile.

Esmalt mängisid hommikused kohtumised aga hoopis Soome ja Leedu võistkonnad. Ehkki soomlannad näitasid südikat mängu ja hoidsid iseäranis kohtumise alguses skoori poolest kannul, hakkas teisel veerandil Leedu siiski oma teed minema ja teisel poolajal enam Soomele võimalust ei jätnud. Poolaeg leedulannadele 33:22, mäng lõpuks aga lausa 76:48. Leedu parim täna topeltduubliga Agnese Garcinskaite, kellelt 16 punkti ja 12 lauapalli, soomlannade tugevaim Lausa Väisänen, kellelt omadele sama palju punkte, kuid 6 lauapalli.

Leedu ja Soome poiste kohtumises ei saanud Soome hetkekski sõnaõigust. Leedukad domineerisid kohtumist avavilest kuni lõpuni ja Soome kordagi ohtlikuks muutuda ei suutnudki. Juba poolajapausile minnes oli skoorivahe 40, 65:25. Selles mõttes pidurdus Leedu hoog teisel poolajal ehk veidi, et päris duubeldada seda vahet mängu lõpuks siiski ei jõutud, lõppskooriks 111:54. Leedu poolel jõudis kahekohalise punktisummani lausa 5 poissi, niiet tugevad esitused mitmetelt, kuid kogu statistikat arvestades tegi täna parima mängu Edgaras Preibys, kellelt 10 punkti ja 8 lauapalli. Soome poiste kindel liider oli Markus Vapaavuori, tema panus 16 punkti ja 3 lauapalli. Huvitava faktina oli ära mainitud, et Leedu oli lauavõitluses lausa veidi enam kui topelt parem – 50:24.

Päeva oodatuim mäng oli tõenäoliselt Eesti ja Läti tüdrukute kohtumine. Eestlannad olid tugevate esitustega seni saanud kaks võitu ning lootsid edu saavutada ka lätlannade üle. Paraku oli aga lõunanaabrite selge ülekaal väljakul paista ning hoolimata lubavast esimesest veerandist oli poolajaks vahe juba kärisema hakanud, Läti ees 39:18. Laias laastus sellise, umbes 20-punktise vahega ka mängu lõpuni liiguti, ning lõpuvileks tablool külaliste kindel 71:51 võit. Omadest näitas täna kindlaimat mängu Anna-Gret Asi, kellelt 13 punkti ja 5 lauapalli, läti neiude parim Vika Altrofa, kelle panus muljetavaldavad 17 punkti ja 12 lauapalli.

Tüdrukute koondise peatreener Marko Parkonen võtab kokku turniiri ja hooaja: «Jään endale kindlaks, turniir õnnestus, sest täitsime omale algul seatud eesmärgid. Viimane mäng nüüd läks aia taha, eriti algus, aga muidu olen tüdrukutega väga rahul.

Hooaeg oli samuti hea, saime teha palju laagripäevi, igas kuus nii mõnegi, ja lisaks pidada neli sõprusmängu Läti parimatega, mis just enne Balti matši oli väga kasulik kogemus. Mängud olid ka väga head, saime nii tasavägiseid kohtumisi kui ka kogemuse tulla suurest kaotusest võidu peale. Täna Läti mänguski, kuigi olime poolajaks taga, siis kolmandal veerandil püüdsime siiski tagasi tulla. Paraku tundub, et Läti tüdrukute tase on hetkel siiski meie omast kõrgem.

Kiidaks aga kindlasti koondise tüdrukuid, ja mitte ainult neid 14, kes nüüd mängisid, vaid ka kõiki kandidaate. Olen väga rahul nende töö- ja kambavaimuga, ka töösse suhtumisega. Kogu hooaja vältel olid nad usinad, mängisid sära silmis, näitasid üles tahet ning pingutasid tublisti. Ilus samm edasi neilt kõigilt!»

Turniiri viimane kohtumine oli Eesti ja Läti poiste vahel, mis osutus küllaltki tasavägiseks. Esimese veerandi võitsid võõrustajad napilt, 18:17, kuid poolajaks olime vahet suurendanud juba 37:28. Poolajapausil said aga pead selgeks ka läti poisid, kes vahe kolmandal veerandil minimaalseks viisid ja viimases neljandikus tugevust näidates teistpidigi pöörasid. Sellele meie poistel enam vastust ei olnud, kohtumine Lätile 71:65. Võitjate konkurentsitult tugevaim oli täna 22 punkti ja 7 lauaga Toms Liepins, meie poistest näitas parimat mängu Joonas Riismaa, 19 punkti ja 13 lauapalli.

Poiste U14 koondise peatreeneri Rait Käbini sõnad vastlõppenud Balti matši ja koondisehooaja kohta: «Lõppkokkuvõtteks paneksin turniiri eest sellise 4- hinde. Oli palju ilusaid hetki, aga eks alati saab norida. Üldiselt olid poisid aga tublid, tegid ju esimesed mängud koondise eest ja võib öelda, et lati alt ei jooksnud keegi läbi. Eks osadel tuli ikka paremini, aga kõik 13 nüüd mänginud meest said tunde kätte ja see on kindlasti positiivne.

See Balti Matš oli nüüd hea lõppakord hooajale küll. Ütlesin ka poistele pärast mängu, et tulemused tulemusteks, jäin väga rahule nende käitumise ja suhtumisega väljakul, seda tuleb kindlasti kiita. Kodupubliku ees ei ole lihtne koondislasena mängida, kuid keegi läbi ei põlenud ja kõik said kindlasti väga kõva kogemuse. Võin nende üle uhke olla.

Omalt poolt kindlasti suur tänu kõigile klubide treeneritele, kes oma mängijad koondisesse saatsid ja meid usaldasid. Väga hea töö on tehtud ja tuleb vaid samas vaimus jätkata. Koduklubid on õigel teel, seda näitas ka nüüd lõppenud turniir. Poistel ka nüüd see kogemus taskus, kuidas mängu kiirus ja intensiivsus on koondises natuke midagi muud kui klubi eest pallides.»

Peale kohtumisi tegid treenerid teatavaks ka oma valikud turniiri väärtuslikeimate mängijate arvestuses, kes igaüks sai auhinna Ballzy poolt.

Leedu tüdrukud: Klaudija Janionyte

Soome tüdrukud: Laura Väisänen

Leedu poisid: Julius Vaitkus

Soome poisid: Markus Vapaavuori

Eesti tüdrukud: Anna-Gret Asi

Läti tüdrukud: Vika Altrofa

Eesti poisid: Joonas Riismaa

Läti poisid: Toms Liepins

Turniiritabeli liider oli tüdrukute arvestuses lõpuks Läti, teisel kohal Leedu, kolmandal Eesti ning neljandal Soome, kusjuures esikolmiku võiduprotsent oli täpselt sama ja vahe tuli sisse vaid skooris. Poiste turniiritabelis olid Leedu ja Läti kohad vahetanud – esikohal kaotuseta Leedu, teisel kohal 2 võitu teeninud Läti, kolmandal 1 võiduga Eesti ning neljandal Soome, kes sellel turniiril võiduskoori ei avanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles