ROK jättis Venemaa karistuse jõusse, Riosse pääsemiseks peavad erikontrolli läbima ka keenialased (8)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach
ROKi president Thomas Bach Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) täitevkomitee pidas täna Lausanne'is koosoleku, mille järel peeti ka pressikonverents. ROKi president Thomas Bach teatas, et nad toetavad Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu IAAFi otsust määrata venelastest kergejõustiklastele võistluskeeld.

Samas teatas ROK, et nad toetavad IAAFi, kui IAAF peaks andma õiguse osaleda mõnel Venemaa kergejõustiklasel Rio olümpiamängudel Venemaa lipu all. 

Veel märgiti, et kõik Rio olümpiamängudel osaleda soovivad Venemaa ja Keenia sportlased peavad andma dopinguproove väljaspool enda kodumaad, et tõestada enda puhtust. Esmalt oli õhus võimalus, et venelastel keelatakse üldse olümpiamängudel osalemine, kuid nüüd peavad nad läbima hoopis erikontrolli. Samasse kategooriasse määrati lisaks ka Keenia kõikide alade sportlased.

Venemaa Olümpiakomitee juht Aleksandr Žukov andis teada, et nad lähevad õigust taga nõudma Rahvusvahelisse Arbitraažikohtusse ja seda tehakse sportlaste nimel, kes ei ole kunagi dopingureegleid rikkunud.

Koosoleku eel kohtusid ROKi liikmetega ka Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) juht Sebastian Coe ning Venemaa Olümpiakomitee president Alexander Žukov. Möödunud reedel teatas IAAF, et Venemaa kergejõustiklastele kehtestatud keeld olümpial osaleda jääb kehtima. 

Pühapäeval tehtud avalduses toetas ROK IAAFi otsust. «Tehtud otsus on kooskõlas ROKi pikaajalise nulltolerantsi poliitikaga,» seisnes avalduses.

Venemaa president Vladimir Putin on aga seisukohal, et IAAFi otsus pidanuks lähenema sportlastele individuaalselt. «Inimesed, kes pole kuidagi dopingurikkumistega seotud olnud, saavad nüüd mitte millegi eest karistada.»

ROKi koosolekul arutatakse peale Venemaa veel ka Mehhiko, Etioopia ja Keenia saatust, kuna Rahvusvaheline Antidoping peab nendegi riikide antidopinguprogrammi puudulikuks. ROK teeb koosolekul tehtud otsuse teatavaks Eesti aja järgi kell 15.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles