Port: ROK veeretas tehtud otsusega vastutuse kõikide alaliitude õlgadele

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi tänane pressikonverents.
ROKi tänane pressikonverents. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee ROK teatas tänasel pressikonverentsil, et kõik Rio olümpiamängudel osaleda soovivad Venemaa ja Keenia sportlased peavad rahvusvaheliselt enda süütust tõestama. Lõpuks otsustabki nüüd iga alaliit (kokku võisteldakse Rios 28 erineval alal) eraldi, kas nad lubavad Venemaa ja Keenia sportlased Rios starti. Juba varem oli Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF otsustanud, et Venemaa kergejõustiklased Riosse ei pääse.

«ROK lükkas sellega otsuste tegemise rahvusvaheliste alaliitude kaela,» sõnas otsuse kohta SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port Postimehele. «Võib eeldada, et erinevate alaliitude suhtumine on erinev. Mõned alaliidud on kindlasti venelaste ja keenialaste suhtes sõbralikumad, kuid kindlasti on ka neid, kes on pedantsemad.»

Teatavasti ei ole Venemaal tehtud dopingutestid ametnike silmis usaldusväärsed ning nii peavad idee kohaselt olümpial võistlustulle asuda soovivad venelased ja keenialased suutma tõestada, et nad ei ole varasemalt dopingut tarvitanud.

«Nad peavad suutma tõestada, et neid on viimase aasta jooksul usaldusväärselt testitud,» sõnas Port. «ROKi jaoks oli see kaval samm. Vaevalt nad kõigi 28 alaliiduga (Rio olümpial osaletakse 28 erineval alal) selle otsuse eelnevalt läbi arutasid. Lisaks oli ka tegemist poliitiliselt kavala otsusega. Kui ROK oleks ise keelanud kõikidel Venemaa sportlastel Rios võistlemise, siis oleks venelastel olnud lihtne anda sellele poliitiline mõõde. Nüüd vastutavad kõik alaliidud eraldi selle eest, kas nad lubavad venelased ja keenialased starti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles