Saksamaa võitis alagrupi Poola ees, põhjaiirlased samuti edasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril selgus täna kaks kaheksandikfinaali pääsejat C-grupis, kus Saksamaa alistas tänu Mario Gomezi väravale 1:0 Põhja-Iirimaa ja Poola oli Jakub Blaszczykowski tabamusest samuti 1:0 üle Ukrainast. Nii Saksamaa kui ka Poola kogusid alagrupis 7 punkti, ent parem üldine väravate vahe andis esikoha Saksamaale. Kaheksandikfinaalis minnakse seetõttu vastamisi A-, B- või F-grupis kolmanda koha saanud meeskonnaga, grupis teiseks jäänud Poola kohtub kaheksandikfinaalis A-grupi teise meeskonna Šveitsiga.

Põhja-Iirimaa, kellel on tabelis kolm punkti, jäi grupi kolmanda meeskonnana ootama oma saatust sõltuvalt teiste gruppide lõpptulemustest. Õhtuste mängude järel selguski, et ka põhjaiirlased saavad edasi 16 parema hulka, kuna nii Albaania kui ka Türgi on neist juba praeguse seisuga tagapool, edasi pääseb aga neli kolmanda koha meeskonda kuuest.

Põhja-Iirimaa - Saksamaa 0:1 (0:1)

Värav: 30. Gomez

Ukraina - Poola 0:1 (0:0)

Värav: 54. Blaszczykowski

Alagrupi lõppseis: 1. Saksamaa 7 punkti, 2. Poola 7 p, 3. Põhja-Iirimaa 3 p, 4. Ukraina 0 p

Enne mängu:

Saksamaal on alagrupi liidrina 4 ja Poolal samuti 4 punkti. Kuna meeskonnad tegid ka omavahelises mängus 0:0 viigi, loeb nende võrdluses väravate vahe, mis Saksamaal on hetkel +2 ja Poolal +1. Kui peaks juhtuma näiteks nii, et Poola võidab täna ukrainlasi 2:0 ja Saksamaa põhjaiirlasi 1:0, oleksid meeskonnad võrdsed punktide arvestuses kui ka omavahelise mängu põhjal, samuti oleks siis võrdne nii alagrupi üldine väravate vahe, löödud ja sisselastud väravate arv. Niisugusel juhul võetaks arvesse ausa mängu koefitsient ehk hakataks lugema kollaseid ja punaseid kaarte.

Viimaseid pole kahe mängu jooksul kummalgi meeskonnal, kollaseid kaarte on praegu Poolal viis ja Saksamaal kolm. Kui ka selles arvestuses ollakse ühel pulgal, selgitab alagrupi võitja positsioon UEFA koefitsienditabelis ja seal on Saksamaa esimene, Poola aga alles 17. real. Alagrupi võitja kohtub kaheksandikfinaalis A-, B- või F-grupi kolmanda koha omanikuga, grupis teise koha saav meeskond läheb aga vastamisi A-grupis teiseks jäänud Šveitsiga.

Kui Ukraina on edasipääsulootused minetanud, siis Põhja-Iirimaa, kes sai neist eelmises voorus 2:0 jagu, püsib veel konkurentsis. Kuna Poolale jäädi omavahelises kohtumises alla, vajavad põhjaiirlased kahe parema hulka tõusmiseks täna kindlasti Saksamaa üle võitu, ent viigipunkt annaks neile samuti kolmanda koha meeskondade konkurentsis hea edasipääsuvõimaluse. Lootus säilib ka kaotuse ja kolme punkti peale jäämise korral, kuid mida suuremad on kaotusnumbrid, seda hapram on ka Põhja-Iirimaa šanss kuueteist parema hulka jõuda. Kui neil aga õnnestuks sakslasi üllatada ja Poola samal ajal Ukrainat ei võida, kerkiks Põhja-Iirimaa koguni alagrupi võitjaks.

Eelmise EMi korraldajariikide Ukraina ja Poola duelli lähiajalugu räägib ukrainlaste kasuks, sest Poola pole suutnud neid viimases viies omavahelises mängus kordagi võita. Viimati oldi vastamisi 2014. aasta MMi valiksarjas ja siis võitis Ukraina mõlemad kohtumised.

Põhja-Iirimaa ja Saksamaa on vastamisi olnud üheksa korda, sakslased on võitnud neist mängudest viis. Põhja-Iirimaa võidud tulid 1984. aastal, kui teel EM-finaalturniirile alistati sakslased kahel korral. Suurturniiril oldi vastamisi 1958. aasta MMil, siis lõppes mäng 2:2 viigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles