Venemaa spordijuht: miks lubatakse USA dopingusprinterid olümpiale? (4)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyson Gay ja Justin Gatlin.
Tyson Gay ja Justin Gatlin. Foto: SCANPIX

Venemaa Olümpiakomitee president Aleksandr Žukov ründas teravalt ROKi otsust Venemaa kergejõustiklasi Rio olümpiamängudele mitte lubada, viidates USA sprinteritele Justin Gatlinile ja Tyson Gayle, kes on mõlemad keelatud ainete tarbimisega vahele jäänud, ent võistlevad nüüd taas.

«Kas teie meelest on see tõesti aus, kui Jelena Isinbajeva ja Sergei Šubenkov ei tohi olümpial kaasa teha, aga seal osalevad Tyson Gay ja dopingu tarvitamise tõttu kaks korda võistluskeelu saanud Justin Gatlin? Venemaa sportlaste vaatenurgast on tegemist tohutu ebaõigluse ja häbistamisega,» vahendab agentuur AP Žukovi sõnu.

2004. aastal 100 meetri jooksus olümpiakulla võitnud Gatlin andis kaks aastat hiljem ohtralt testosterooni sisaldanud proovi, kuid rehabiliteeriti 2010. aasta juulis. Tegu oli tema teise dopingupatuga, ent ameeriklane ei saanud eluaegset keeldu ning võitis 2012. aastal Londoni suveolümpial pronksmedali. Mullu lõpetas ta Pekingis peetud MMil Usain Bolti järel nii 100 kui ka 200 meetri jooksu hõbemedaliga.

Kolmekordne maailmameister Gay andis aga positiivse proovi 2013. aasta mais, saades selle eest aastase võistluskeelu. Ühtlasi võeti temalt ja teistelt USA teateneliku liikmetelt ära aasta varem Londonis võidetud 4x100 meetri teatejooksu hõbemedal.

«See on ebaõiglane kogu meie sportlaste valdava enamiku suhtes, kes pole iial dopingut tarvitanud ega ühtegi reeglit rikkunud. Neid karistatakse teiste pattude eest,» sõnas Žukov maailma spordijuhtidele. Teivashüppe maailmarekordiomanik ja kahekordne olümpiavõitja Isinbajeva on lubanud pöörduda oma õiguste kaitseks inimõiguste kohtusse.

Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) jättis läinud nädalal muutmata otsuse, millega määrati mullu novembris kõikidele Venemaa sportlastele rahvusvaheline võistluskeeld. Otsus põhines Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) raportil, mille kohaselt tegeletakse Venemaal süstemaatilise ja riigi poolt toetatud dopingutarvitamisega. IAAF ja ROK jätsid siiski puhastele Venemaa sportlastele olümpial osalemise ukse lahti, märkides, et selleks peavad sportlased enne oma puhtust sõltumatutele kontrollidele tõestama.

Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov.
Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov. Foto: Elena Sobol/Sputnik
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles