Kuidas mõjutab Brexit Inglismaa jalgpalli? (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dimitri Payetil olnuks raske uute seaduste järgi Inglismaal klubijalgpalli mängida.
Dimitri Payetil olnuks raske uute seaduste järgi Inglismaal klubijalgpalli mängida. Foto: NIVIERE/SIPA/NIVIERE/SIPA

Suurbritannia hääletas eile Euroopa Liidust lahkumise poolt. Kuigi reaalse lahkumiseni läheb veel mõned aastad aega, võib juba praegu hinnata, kuidas brittide käik mõjutab Inglismaa kõrgliiga ja Briti jalgpalli, kirjutab Eurosport.

Nii ennustatakse, et jalgpallurid hakkavad Briti klubidele maksma rohkem kui teistele. Seda põhjendatakse Suurbritannia naela suure kukkumisega, mis muudab hinnangute kohaselt mängijad võrreldes teiste riikide klubidega 10 protsenti kallimaks. Kuigi tippklubidele see nii suur löök pole, mõjutab naela kukkumine enim väiksemaid klubisid.

Näiteks Paul Pogba prognoositud hinnasilt, mis enne referendumit oli 113 miljonit naela, tõuseb lõpuks 145 miljoni naela lähedale.

Teine suur mõju on see, et Inglismaa jalgpalliakadeemiad ei saa enam vabalt endale Euroopa talente värvata. Seni on Inglismaa akadeemiad noori ahvatlenud suurepäraste võimalustega, millele on lisandunud võimalus kaasa tuua ka oma pere või sõbrad. See aga pole enam võimalik.

Lisaks on nüüd noortel mängijatel raskem saada Inglismaal tööluba. Telegraphi andmetel oleks enam kui 100 Inglismaa kõrgliiga mängijat uute seaduste järgi tööloast ilma jäänud. Kui Brexit jõustub, tuleb Euroopa mängijatel läbida samasugused tingimused nagu seni väljaspoot ELi tulnud jalgpalluritel. See tähendab, et nad peavad olema regulaarsed koondise mängijad, kes on olnud viimaste aastate jooksul koondises vähemalt 75 protsendil mängudest.

Selline reegel välistanuks näiteks Leicester City võtmemängijaks kujunenud N'Golo Kante tööloa saamise. Samuti ei mängiks Inglismaal klubijalgpalli EMil säravaid esitusi näitav Kante kaasmaalane Dimitri Payet, sest enne West Hamiga liitumist oli ta koondist esindanud vaid mõnel korral.

Samas tuuakse välja positiivse asjaoluna see, et kuna Euroopa noori talente on raskem saarele tuua, pannakse suurem rõhk kodustele mängijatele. «Praegu on klubid täis keskpäraseid välismängijaid. Eriti just eurooplasi. ELi liikumisvabadus takistab Inglismaa ja Briti talentide arengut,» rääkis Brexiti pooldaja ja endine Inglismaa koondise endine kaitsja Sol Campbell.

Brexit on ühend sõnadest «Britain» ja «exit». Eile toimus Suurbritannias referendum selle üle, kas riik jääb Euroopa Liitu või mitte.

Lahkumist toetas 52% valijatest, ühenduse liikmeks jäämist pooldas 48%. Hääletamas käis 33,6 miljonit inimest ehk 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Valimistele registreerus 46,5 miljonit inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles