Suurüllatus jäi sündimata: Prantsusmaa tuli raskest seisust välja ja alistas kaheksandikfinaalis Iirimaa

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli EMi kaheksandikfinaalis kohtusid päeva esimeses mängus vanad tuttavad Prantsusmaa ja Iirimaa.

Iirimaa sai mängu ülikiirelt juhtima, kui kohe teisel minutil teeniti penalti, mille realiseeris Robbie Brady. Avapoolaja 0:1 kaotanud Prantsusmaa tuli teisel poolajal kodupubliku ette aga hea häälestusega ja meeskonna kangelaseks kerkis Antoine Griezmann, kes skooris 58. ja 61. minutil. Viis minutit hiljem jäid iirlased veel ka ühe mehega vähemusse, kui punase kaardi teenis Shane Duffy. Üheks turniiri soosikuks peetaval Prantsusmaal olid veel mitmed head võimalused, kuid rohkem väravateni ei jõutud ja nii edeneti veerandfinaali 2:1 võiduga.

Enne mängu:

2010. aasta MM-valiksarja play-offis pidi Iirimaa tunnistama kahe mängu kokkuvõttes Prantsusmaa 2:1 paremust. Aga nad ei tahtnud seda tunnistada. Põhjus seisnes selles, mil viisil Prantsusmaa neid finaalturniirile viinud värava lõi.

Nimelt oli Prantsusmaal toimunud play-offi korduskohtumine läinud lisaajale. Kodumeeskonnal oli kasutada karistuslöök, mis toimetati kasti. Prantsusmaa superstaar Thierry Henry võttis palli käega omaks ning andis söödu värava ette, kus William Gallas selle tühja lükkas. Iirimaa mäletab seda juhtumit siiani ning on oma koondise mängudele mitmel korral kaasa võtnud ka teemakohased plakatid.

Tänavusel EMil jõudis Prantsusmaa aga kaheksandikfinaali oma alagrupi võiduga, kus koguti seitse punkti. Iirimaa pääses edasi alagrupi kolmandana – seni on EMil tuntud korra nii võidurõõmu kui kaotuskibedust, samuti on mängitud korra ka viiki.

Enne mängu on tähelepanu saanud ka Prantsusmaa EMi piletipoliitika. Nimelt ei ole Iirimaa peatreener Martin O’Neill rahul, et nende fännidele eraldati vaid 4500 piletit 59 000 pealtvaatajat mahutavale staadionile. Võidumängus Itaalia vastu oli iirlasi staadionil pea 25 000. 

«Prantsusmaal on pealtvaatajate suhtes eelis, kuid meie läheme mängima samamoodi nagu Itaalia vastu. Meile tuleb vastu tugev meeskond, kuid näitasime viimases kohtumises, et suudame mängida kõik 90 minutit intensiivselt,» rääkis O’Neill.

Prantsusmaa koondise peatreener Didier Deschampsi sõnul on Iirimaa seni näidanud, et neil on palju sisu. «Nad on näidanud, et suudavad hästi mängida. Mentaalne tugevus ei aita küll väravaid lüüa, kuid see on tähtis. Iirimaa on selles suhtes hea näide. Meie eesmärk on aga kindlasti võita ning väljalangemismängud teevad asja alati huvitavamaks.»

Kohtumine algab kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles