Ecclestone läheb suurtiimide rahakoti kallale

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nico Rosberg ja Sebastian Vettel
Nico Rosberg ja Sebastian Vettel Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Vormel-1 suurtiimid on ajalooliselt saanud võrreldes teiste meeskondadega suurema osa boonusrahadest. Vormel-1 boss Bernie Ecclestone on aga avaldanud, et sellisel rahastamisskeemil saab peagi lõpp. See aga tähendab suurtele meeskondadele kümnete miljonite dollarite kadumist.

Tiimid nagu Red Bull, Ferrari, McLaren ja Mercedes on saanud suurema osa boonusrahadest, kuna F1 tahab sellega kindlustada nende osalemise MM-karussellis. Kui Ferrari on erikohtlemise osaliseks saanud juba vormeliajaloo algusest ehk 1950. aastast, siis Red Bull teenis erikohtlemise pärast nelja järjestikust MM-tiitlit hooaegadel 2010-2013.

Ecclestone’i eesmärk on uue boonussüsteemiga võrdsustada tiimide vahelist finantsseisu. Esimene võimalus uus reegel sisse viia on 2020. aastal, kui kehtiv kommertsleping F1 ja tiimide vahel lõppeb.

Ecclestone avaldas, et on juba Mercedese bossi Toto Wolffi reeglimuudatusest hoiatanud. «Ütlesin Totole, et ärgu raha nii pea panka pangu. Ma vaatan, kuidas asjad sujuvad ning võib-olla suudan tulla välja plaaniga, mis paneb kõik tiimid võrdsesse seisu,» rääkis Ecclestone The Timesile.

85-aastane vormeliboss kaalub sarnast rahastamissüsteemi nagu Inglismaa jalgpalli kõrgliigal, kus kõik 20 meeskonda teenivad võrdse osa telerahadest. «Premier League jaotab väga hästi oma rahasid, võib-olla töötaks see ka F1-s. On inimesi, kellele muudatus meeldiks ning on neid, kes oleksid selle vastu,» jätkas ta.

Autospordi andmetel teenib Ferrari tänavusel aastal 143 miljonit naela, samal ajal kui Manor saab F1-lt 35 miljonit naela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles