ENGexit: väike Island saatis suure Inglismaa EMilt koju!

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste viimane veerandfinalist on Island, kes šokeeris kaheksandikfinaalis 2:1 võiduga Inglismaad. Ehkki inglased asusid juba 4. minutil Wayne Rooney realiseeritud penaltist juhtima, ent kohe järgmisel rünnakul viigistas Ragnar Sigurdsson. Võiduväravaks osutunud tabamus sündis 18. minutil, kui täpne oli Kolbeinn Sigthorsson.

Veerandfinaalis läheb Island pühapäeval kokku korraldajariigi Prantsusmaa koondisega.

Inglismaa - Island 1:2

Väravad: 4. Rooney pen - 6. R. Sigurdsson, 18. Sigthorsson

Enne mängu:

Inglismaa ei suutnud alagrupi viimast kohtumist Slovakkia vastu võita ning pidi seetõttu leppima grupi teise kohaga, mis viis nad tugevamasse alumisse tabelipoolde. Suurvõistluste debütant Island sai alagrupiturniiri viimases mängus Austria vastu ajaloolise esimese võidu ja võis tähistada seda, et EMil püsitakse siiani kaotuseta.

Varem pole Inglismaa ja Island kunagi valikmängudes vastamisi sattunud, seega on mõlema jaoks vastase näol tegemist teatud määral tundmatus kohas vette hüppamisega. Kaks korda on küll peetud maavõistlusi, 1982. aastal tehti 1:1 viik ja 2004. aasta EM-finaalturniiri eel Manchesteri korraldatud väikese suveturniiri raames võitis Inglismaa koguni 6:1.

Kui Islandi jaoks märgib iga uus edusamm EMil ajaloo tegemist, siis ühe enneolematu saavutuseni on võimalik jõuda ka inglastel. Nimelt pole Inglismaa – kui jätta kõrvale 1996. aastal kodus peetud turniir – suutnud seni võita EMidel ainsatki kohamängu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles