Kurikuulsad Swissman ja Celtman ekstreemtriatlonid lõppesid norrakate võiduga

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triatlon. Pilt on illustratiivne.
Triatlon. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel toimusid mitmel pool Euroopas üha enam populaarsust koguvad täispika triatloni ekstreemvõistlused. Varasematel aastatel ka eestlaste osalusega katsumustel näitasid kõige enam võimu Norra sportlased, kelle kodumaalt on sedasorti jõuproovid legendaarse Norsman triatloni näol alguse saanud.

Ehkki tänavuse Norseman Xtreme Triathlonini on jäänud veel poolteist kuud, ei olnud äsja Šveitsi Alpides aset leidnud Swissman Xtreme Triathlon, niisamuti šotlaste Celtman ning alles teist aastat järjest toimunud Austria eXtreme Triathlon, Norra katsumusest sugugi kergemate killast.

Enam kui 5500 tõusumeetrit sisaldavale Swissmanile, kus pika ja raske võistluspäeva jooksul on võimalik omal nahal tunda kõiki nelja aastaaega ning saada nii tuult, vihma, lund kui päikest, läks selgete võidumõtetega norralasest ekstreemtriatleet Allan Hovda, kel varasemalt ette näidata kaks esikohta Norsemani võistluselt.  

30-aastane Hovda suutiski võistluse esimesena lõpetada ning 2436 meetri kõrgusel asuvasse finišisse jõuda, kulutades ekstreemse raudmehe distantsi läbimiseks 10 tundi ja 55 minutit. Võrdluseks, aasta varem kulus eestlastel Tanel Tarlapil ja Erich Mikul sama võistlusraja alistamiseks ligikaudu viis tundi rohkem aega.

Võidumees Hovda tegi triatloniga esmakordselt tutvust 2009. aastal ning peab just oma esimest, sprindidistantsil toimunud võistlust senise triatlonikarjääri konkurentsitult raskeimaks. „Ma ei osanud toona peaaegu et üldse ujuda ning ega jooksu- ja rattavormigagi suuresti paremad lood polnud. Esimesel sprindivõistlusel olin õnnelik, et ma vette ära ei uppunud ning hiljem jooksurajal kannatades ja oksendades üldse viimaste hulgas lõpuni jõudsin,“ rääkis Hovda

Lisaks ekstreemtriatlonitele on Hovda võtnud fookusesse kvalifitseeruda Hawaii Ironmanile proffide arvestuses. Sügisesel Barcelona IM-il näidatud 20. koht ajaga 08:36:08 annab selleks igatahes lootust, olgugi et profispordiga Hovda siiski elatist ei teeni. Ka vahetult Barcelona IM-i eel saabus norralane otse naftaplatvormilt, kus ta kahel nädalal järjest öises vahetuses tööl oli.

Õnneks ei olnud toona Barcelonas vaja Hovdal võtta selliseid ränke tõuse nagu nüüd Swissmanil. Šveitsi jooksuraja tõusunurkadest ja raskusest annab siinkohal aimu Tanel Tarlapi kommentaar: „Esimese nelja kilomeetriga tõusime 700 meetrit, kohati oli tõus ikka väga järsk. Proovisin sirgelt seistes kätt ette sirutades, kas saan katsuda tõusu, aga natuke jäi veel puudu.“

Kõrguste vahed olid ekstreemsed ka samaaegselt Šotimaal toimunud Celtman Xtreme Triathlonil, kus tavapärane täispika triatloni rattadistants on venitatud 202 kilomeetrini. Vaatamata enam kui 4000 tõusumeetrile paneb võistlejate taluvuse Celtmanil sedapuhku proovile ennekõike külm ujumisvesi, mis tavapäraselt jääb 10 kraadi juurde.

Ka Celtmanil läks tänavune võit Norramaale, kui Lasse Finstad ajaga 11:42:20 esimesena finišijoone ületas ning sinise särgi omanikuks sai. Just sinine finišisärk Celtmanil, punane Swissmanil ja must Norsemanil on see, mida kõik rajale minevad eneseületajad endale saada ihalevad.

Aasta tagasi sai muljetavaldava esitusega Celtmanil sinisärgiks Jõgevamaa mees Heiko Sepp, kes raske jõuproovi koguni kolmanda ajaga läbis. Ka Sepp pidas Celtmanil kõige raskemaks just külmatundest üle aamist, mis lisaks ujumisetapile andis tunda veel rattaraja keskosas, kus mägedevaheline temperatuur nulli lähedale langes.

Lisaks Swissmanile ja Celtmanile toimus laupäeval järjekorras teist korda Austria eXtreme Triathlon, kus 5800 tõusumeetri saatel tuli läbida 3,8 km ujudes, 186 km rattasadulas ning 44 km joostes. Looduse poolest üheks maalilisemaks triatlonivõistluseks reklaamitud katsumuse läbis eestlastest tänavu Hugo Klaus ajaga 18 tundi ja 3 minutit.

Eesti spordisõpradele juba teada-tuntud Norseman toimub 6. augustil ning eestlastest on stardikoha loosiõnn naeratanud Heiko Sepale, Tanel Tarlapile ja Erko Kurvitsale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles