Miks näeme EMi asemel Lääne-Euroopa meistrivõistlusi?

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola koondis on käimasoleval EMil ainus veerandfinaali jõudnud Ida-Euroopa koondis. Poolakate tähtmängija on aga praegusel hetkel sisuliselt ainus Ida-Euroopast pärit mängija, kes võiks heal päeval kandideerida maailma parima jalgpalluri tiitlile.
Poola koondis on käimasoleval EMil ainus veerandfinaali jõudnud Ida-Euroopa koondis. Poolakate tähtmängija on aga praegusel hetkel sisuliselt ainus Ida-Euroopast pärit mängija, kes võiks heal päeval kandideerida maailma parima jalgpalluri tiitlile. Foto: SCANPIX

Islandi võidu järel Inglismaa üle oleks  tänavuse turniiri võitja justkui juba selge, kuid tegelikult tehakse täna jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel algust alles veerandfinaalidega.  Islandi edulugu vaadates, mõtlevad paljud, miks ei võiks ka nemad seda suuta. Kui uurime Euroopa kaarti, võime oletada, et islandlaste saavutust vaatab selle pilguga peaaegu kogu Ida-Euroopa, kuna ainsa selle piirkonna riigina on EMil kaheksa parema sekka jõudnud Poola. Ülejäänud seitse tiimi tulevad Lääne-Euroopast ning eelnevate turniiride põhjal võib öelda, et selline ongi tavaline muster.

Neli aastat tagasi oli ainsa Ida-Euroopa riigina kaheksa seas Tšehhi, kes jäi veerandfinaalis alla Portugalile. EMil pääsesid poolfinaali viimaste idabloki riikidena Venemaa 2008. ja Tšehhi 2004. aastal. Finaali oli viimati asja tšehhidel, kes jõudsid nii kaugele 20 aastat tagasi, kui Inglismaa peetud EMi esikohamängus kaotati Saksamaale.

Sel turniiril ainsa Ida-Euroopa koondisena konkurentsi jäänud Poola peab enda veerandfinaali täna, kui vastamisi minnakse Portugaliga. Soosikuna lähevad sellele duellile vastu ikkagi portugallased eesotsas Cristiano Ronaldoga.

Postimees uuris Eesti Jalgpalli Liidu presidendilt Aivar Pohlakult, miks on Ida- ja Lääne-Euroopa jalgpallikoondiste tasemevahe tuntav ja miks kasvab endistest idablokki riikidest välja vaid mõni üksik jalgpallimaailma suurnimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles