Islandi imemeeste seas on režissöör, hambaarst ja «president»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nüüdsel EMil silma paistnud Islandi jalgpallikoondise mängijad ja treenerid ei ole traditsioonilised jalgpallurid, vaid hoopis teisest puust.

Väravavaht Hannes Halldorsson on näiteks filmirežissöör ja lavastaja. Mehe sõnul pakkus talle filmide tegemine juba lapsena huvi ning 12-aastasena tegi ta oma esimese lühifilmi. Tegemist oli komöödiaga «Swimming Man», mis valmis koos sõpradega.

Islandlane sõnas väljaandele Sports Illustrated antud intervjuus, et lapsepõlveharrastusest sai lõpuks tema amet.

Halldorsson mängis jalgpalli harrastusena madalamades liigades kuni pääses Islandi kõrgliigasse. Möödunud hooajast alates mängis ta esmalt Hollandis, siis Norras. Pärast jalgpallurikarjääri plaanib ta filmitegemise juurde naasta.

Haldorssoni loomingulise karjääri üheks tipphetkeks oli neli aastat tagasi Islandi lauluvõistluse lavastamine.

«See oli minu jaoks võrdlemisi lihtne, kuna oli juba lapsena Eurovisiooni fänn,» lisas islandlane.

Rootslasest treenerit Lars Lagerbäcki peetakse Islandil «jalgpallipresidendiks», samas ta end ise «suureks juhiks» ja kangelaseks ei pea.

Islandil tehtud küsitlus näitas, et on ka neid, kes sooviksid treenerit näha tegelikult Islandi presidendina.

Lagerbäckist sai Islandi koondise treener 2011. aasta sügisel, kui see koondis oli FIFA edetabelis 100 nõrgema koondise seas. Nüüd kuulub Islandi koondis maailma 40 parema koondise hulka ja jõudis nüüdsel EMil juba veerandfinaali.

Kaitsja Kári Árnason sai stipendumi USAsse Adelphi ülikooli, kus ta tegeles lisaks äriõpingutele ka jalgpalliga.

Árnasoni  mäng oli nii heal tasemel, et temast huvitus Rootsi Djurgardeni meeskond. Mees kolis New Yorgist Stockholmi, kuid jätkas Adelphi ülikoolis kaugõppes saades ärijuhtimise magistriks. Briti meedia andmetel käsitles ta diplomitöö korruptsiooni Inglise jalgpallis.

Árnasoni jalgpalluritee jätkus Taanis, Inglismaal ja Šotimaal ning siis pöördus ta Rootsi tagasi.

Árnasoni peetakse maailmaklassi jalgpalluriks, kellel samas on hea ärivaist ja -oskused.

Treener Heimir Hallgrimsson on alates 2014. aastast Islandi koondise teine treener Lars Lagerbäcki kõrval alates. Enne seda oli ta edukas hambaarst, kes oli samas ka Vestmannaeyjari meeskonna treener.

«Töötasin hambaarstina kella 8 – 15, kella 17 kuni hilisõhtuni töötasin jalgpallitreenerina. Tegin pikki tööpäevi, kui aga alustasin Islandi koondise abitreenerina, siis vähendasin hambaarstina töötamist. Nüüd töötan ühe päeva nädalas hambaarstina, » ütles Hallgrimsson ühes varasemas intervjuus.

Pärast EMi saab Hallgrimssonist Islandi jalgpallikoondise põhitreener.

«Hambaarstina töötamine on andnud hea suhtlusoskuse. Iga kliendi puhul tuleb leida õige lähenemsiviis, sama kehtib ka jalgpallurite kohta. Ühega tuleb olla lõbus sell, teisele sobib natuke tõsisem olek, kuid kõige tähtsam on hea klapi ja ühise keele leidmine,» teatas treener.

Poolkaitsja Aron Gunnarsson on tuntud nii oma habeme kui käsipalliperre kuulumise poolest.

Gunnarssoni vanem vend Robert Gunnarsson on professionaalne käsipallur, kes kuulus 2008. aasta Pekingi olümpial Islandi meeskonda.  Samuti oli mõlema mehe isa tuntud käsipallur.

Aron Gunnarsson vahetas käsipalli jalgpalli vastu 15-aastasena.

«See oli raske otsus, sest käsipall on Islandil väga populaarne ja mu pere on sellega kaua tegelenud,» teatas islandlane The Sunile antud intervjuus.

Islandlase sõnul sai ta käsipalli mängides hea sportliku põhja, mis on teda aidanud jalgpallurina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles