Galerii: Eesti pääses ülinapilt Euroopa liiga finaali

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pidas Eesti võrkpallikoondis oma Euroopa liiga senise kõige olulisema mängu, kui Bulgaarias Varnas peetava finaalturniiri raames mindi poolfinaalis vastamisi Bulgaariaga. Üle noatera saadi 3:2 võit ja tagati koht finaalis, kus ees ootamas Makedoonia.

Eesti suurim punktitooja oli 19-ga Robert Täht, kelle rünnakuefektiivusus oli 54 protsenti. Keith Pupart ja alates teisest geimist mänginud Renee Teppan tõid 15. Andri Aganits tõi kaheksa, Ardo Kreek viis, Oliver Venno kolm, Timo Tammemaa ja Kert Toobal ühe punkti. Bulgaariale blokis täielikult domineerinud Svetoslav Gotsevilt 23 punkti (+19). Sulustamisega tõi ta üheksa (!) punkti.

Esimeses poolfinaalis sai Makedoonia Austria üle 3:2 võidu ja seega on esimene finalist Makedoonia. Viienda geimi võitsid makedoonlased 15:13.

Mängu käik:

Avageimis haaras Eesti kohe ohjad ja juhtis esimeseks tehniliseks vaheajaks 8:3. Teiseks tehniliseks vaheajaks oli Eesti 16:9 juhtimas. Seisult 18:10 üritasid Bulgaarlased olukorda minutilise mõtlemisajaga parandada, ent suurt kasu sellest ei sündinud ja Eesti võitis geimi 25:18.

Teises geimis jäädi aga kodupubliku pideva buutamise saatel 3:6 kaotusseisu. Peatreener Gheorghe Cretu oli sunnitud võtma mängu esimese mõtlemisaja. Ei klappinud koostöö ja Cretu tegi esimesed vahetused, kui Timo Tammemaa asendas tempoosakonnas Aganitsa ning Renee Teppan Vennot. Ent 10:17 seisult enam geimi päästa ei õnnestunud ja Bulgaaria võitis selle vaatuse 25:15. Täht on kahe geimiga toonud 11 punkti (+6).

Eelmise geimi ebaõnnestumine unustati aga ruttu. Teppan viis kolmandas geimis Eesti 6:4 juhtima, Pupart suurendas edu 11:6-le ja teiseks tehniliseks vaheajaks juhtis Eesti 16:11. Geim üsna kindlalt Eestile 25:19.

Neljas vaatus kaldus kiirelt bulgaarlaste poole, Eesti jäi 5:9 taha ja õige pea juba 7:14 kaotusseisu. Cretu tegi mitmeid vahetusi, ent päästa enam seda geimi ei õnnestunud ja see kuulus Bulgaariale numbritega 25:14.

Viiendas geimis läks Eesti 3:1 juhtima, ent õige pea oldi 3:4 kaotusseisus ja Bulgaaria publik võis tribüünidel tantsu lüüa. Cretu võttis kohe mõtlemisaja. Punkt-punkti mängu tegid veelgi pinevamaks pidevad videokorduste ehk challengite võtmised. Poolte vahetuseks olid eestlased 7:8 taga, ent pöörasid selle 10:8 eduseisuks. Teppani rünnakute toel sai Eesti ette 12:10, bulgaarlastelt viga otsa ja seis 13:11 meile. Ent Bulgaaria viigistas 13:13, seejärel veel viga bulgaarlastelt ja Eesti peal 14:13. Aga Bulgaaria viigistas veel 14:14. Bulgaaria ründas blokist auti ja sai ette 14:15, matšpall. 15:15, Teppanilt ilus rünnak. Kreek tõi ülitähtsa punkti Eestile: 16:15 meile. 17:15!!! Eesti võidab, bulgaarlased ründasid viimasel rünnakul antenni!

Mängu eel.

Täna hommikul tegi meeskond Varna spordihallis tunniajalise trenni. Üldfüüsilise ettevalmistuse treeneri Mirko Fasini sõnul on kõik mehed terved. «Reis oli küll pikavõitu, aga praeguseks oleme taastunud. Pisiprobleeme on ikka, aga muidu on mehed kõik terves ja heas konditsioonis,» sõnas Fasini.

Eesti tahab eelmise aasta finaalturniiri ebaõnnestumise – kaotas poolfinaalis 0:3 ja ka pronksimängus 0:3 – maha pesta ning eesmärk on saada kaela kuldmedalid. Ühtlasi tagab võit koha Maailmaliigas, mis on Eesti koondise kindel siht.

Alagrupiturniiri läbisid eestlased sarnaselt eelmisele aastale kaotuseta ja võitsid oma alagrupi. Bulgaaria sai ühe kaotuse, kui 1:3 jäädi alla oma alagrupi võitjale Makedooniale. Bulgaarlased osalevad Euroopa liigas oma B-koondisega, nende A-koondis osaleb Maailmaliigas.

Bulgaaria koondis on Cretu sõnul noor ja tahtmist täis. «Nad on küll noored, ent kindlasti suure tõestamissooviga ja äärmiselt motiveeritud, lisaks mängivad nad kodus ja meil seisab ees raske tööpäev. Alagrupimängud ei loe enam midagi,» lisas juhendaja. Alagrupis said bulgaarlased kaotuse vaid Makedoonialt.

Teises poolfinaalis lähevad täna kell 15 vastamisi Makdeoonia ja Austria. Just Makedooniale kaotas Eesti eelmise aasta poolfinaalis kuivalt, kuigi alagrupis oli nende üle saadud kaks võitu.

Pronksimäng peetakse laupäeval kell 15, finaal kell 18. Postimees on Varnas kohapeal ja toob muljed ja tulemused vahetult lugejateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles