Caspar Austa leidis oma kutsumuse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caspar Austa
Caspar Austa Foto: Riho Lüüs

Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi juures tegutsev Caspar Austa on oma kutsumuse leidnud. Rattur on end pühendanud treeneriametile, et aastate jooksul kogunenud teadmised ja kogemused noortele edasi anda.

Austa treenib 5-15-aastaseid poisse ja tüdrukuid BMX krossis, milles on edukad olnud meie lõunanaabrid lätlased, kellel on sellel alal ette näidata lausa kahekordne olümpiavõitja. 

Sportlane veab klubi koos oma treenerite Arno Lääne ja Jüri Kalmusega, kellele ta ise oma sensed saavutused võlgneb. «Need kaks meest on mind elujärjele aidanud ja seda mitte ainult spordis, vaid üldse. Ma poleks täna see, kes ma olen. Tunnistan ausalt, et koolis ma väga õppida ei viitsinud. Treenerid panid mind pingutama, õpetasid distsipliini ja tänu pikkadele trennidele ka oma aega paremini planeerima. Vahel sain ka sakutada. Kui ma täna ise noorte ees olen, siis räägin neile samamoodi, et lisaks trennile tuleb ka kooliasjad ning muu elu korras hoida,» tunnistas Austa ja lisas, et kui tema õpilane lisaks headele hinnetele tunnistusel ka mõnel tiitlivõistlusel medalile tuleb, siis see on vaid boonuseks. 

Kõige olulisem on Caspar Austa arvates noorte jaoks trennid võimalikult mitmekülgseks muuta. «Trenn peab äge ja lõbus olema, et neil tekiks motivatsioon sinna ikka ja jälle tagasi tulla. Teeme kõike, suvel sõidame rattaga nii maastikul, Tähtvere spordipargis kui maanteel ning talvel on rõhk üldfüüsilisel treeningul.»

BMX kross on ka Austale päris mitu õppetundi andnud. «Viis aastat tagasi arvasin, et olen päris osav rattur, kuid BMXi selga istudes ei osanud nagu midagi suurt teha. Olen sealt oma keha valitsemise ja ratta tunnetamise kohta väga palju juurde saanud. N-ö porirallid on mulle alati meeldinud, aga tänu BMX krossile suudan ma tehniliselt nõudlikumal rajal paremini hakkama saada.» Tõestust pole vaja kaugelt otsida, sest Eesti Maastikurattasarja kaks viimast etappi Rõuges ja Rakveres õnnestus Austal võita. 

«Lastele on BMX kross alustamiseks ideaalne, see annab neile võimaluse noorelt rattaspordiga tutvust teha. Viieaastasega ei lähe sa ju kuskile maastikule või maanteele sõitma ning treenima. Mis ala nad sealt edasi soovivad valida, näitab aeg. Võtan vabalt ja arvan, et ma pole väga karm treener. Võib-olla on selles osas ka veidi lihtsam, et olen paljudele suureks eeskujuks. Nad on seda mulle ise öelnud.»

Caspar Austa on stardis ka selle nädala pühapäeval Lääne-Virumaal, kus toimub nii laste maastikurattapäev, kui Actual Print 16. Rakke rattamaratoni avatud raja sõit. Lastesõitudel ning noorte- ja matkarajal loodab ta näha oma õpilasi ning kutsub üles kõiki lapsevanemaid oma võsukesi starti tooma, et ka nemad suurest spordipäevast osa saaksid. «Rattasport on lahe, olge oma lastele eeskujuks!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles