EMiks valmistuv Fosti võidutses ümber Pühajärve jooksul

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Fosti.
Roman Fosti. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tänase väga palava ilmaga toimunud DFDS Järvejooksude sarja teisel osavõistlusel ehk 35. ümber Pühajärve jooksul suutis meestest kõige paremini kuumust taluda olümpialane Roman Fosti ja naistest Jooksupartneri klubisse kuuluv Moonika Pilli.

Juba järgmisel nädalal Euroopa meistrivõistlustel poolmaratoni jooksev Roman Fosti läbis täna uuendatud lõpuga järvejooksu 10,8 km pikkuse distantsi ajaga 34.58. Kui varasemalt kulges lõpuosa mööda Pühajärve äärset liivast randa, siis nüüd tegi rada väikse haagi metsatukka, kus tuli jooksjatel võtta ka üks tõus lisaks varasemale 7 kilomeetril asuvale tõusule, kirjutas jooksuportaal.ee.

«Pooleteist kuu pärast tuleb mul joosta pea samades tingimustes maratoni. Päris palav oli täna. Tõusudel sain proovida, kuidas tuleb sellises kuumuses hingata. Vahepeal läks hingeldamine intensiivseks. Proovisin iga nelja sammu järel hingata sisse ja välja, et ei oleks intensiivset hingamist,» rääkis Fosti Jooksuportaalile. Algul ta lootis kellegagi koos joosta 3.15-3.20 tempos kilomeetri kohta, kuid keegi ei jõudnud kaasa minna. «Jooksin omas maratoni rütmis 3.13 km kohta. Viimasel tõusul tõmbas küll jala «puiseks», aga sealt edasi allamäge viimased 800 meetrit jooksin hästi, kangutamist ei olnud,» arvas Fosti.

Palavas jooksmise kohta on Fostil oma arvamus. «Mida parem treenitus, seda parem kuumaga vastupidavus. Võib olla küll andekas jooksja, aga kui ei ole järjepidevalt ja korralikult harjutanud ning korraliku kilometraažita, siis palavust ei kannata,» sõnas Fosti. Homme teeb ta tugevama pikema jooksu ja järgmisel nädalal võtab kergemalt, sest 10. juulil asub Euroopa meistrivõistlustel poolmaratoni starti.

Parima naisena jõudis üldarvestuses 33. kohal ajaga 42.43 finišisse klubi Jooksupartner esindaja Moonika Pilli, kes harjutab teist aastat Einar Kaigase juhendamisel. «Läksin pikkade trennide pealt oma jooksu tegema, ega vaadanud mida teised teevad. Palavust arvestades alustasin rahulikumalt,» lausus Pilli Jooksuportaalile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles