Laanmäe: EMi areen meenutab Tõrva staadionit

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Laanmäel seisavad ees pingelised treeningunädalad.
Tanel Laanmäel seisavad ees pingelised treeningunädalad. Foto: Mihkel Maripuu

«Hetkel on ilmselt parim vorm, mis mul kunagi olnud on,» tunnistas odaviskaja Tanel Laanmäe päev enne homset Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsioonivõistlust. Tänavu visatud isiklik rekord 85.04 annab Euroopa hooaja edetabelis kaheksanda koha.

Kuigi vorm on elu parim, siis päris ilma probleemideta Laanmäe ettevalmistus pole sujunud. «Ma ei saa öelda, et olen sada protsenti terve, kuna reielähendajalihasega pole kõik päris korras ja see segab hoovõttu. Siiski on enesetunne väga hea ja tunnen, et vorm liigub ainult paremuse poole,» ütles Laanmäe, kes viskab homme Eesti aja järgi kell 18.05 algavas A-kvalifkatsioonigrupis. Kell 19.40 alustab B-grupp, kus starti lähevad Risto Mätas ja Magnus Kirt.

Suurte kogemustega Mätas elas paari nädala eest üle äreva hetke, kuna kolm korda opereeritud küünarnukk läks paiste ja sisse lõi halbu mälestusi toonud valu. «Tegin kuue päeva jooksul kolm välisvõistlust ning sellele järgnes ka Gustav Sule memoriaal. Seejärel andsin käele puhkust ja õnneks sai kõik siiski korda,» selgitas ta.

Sarnaselt kettaheitele toimub ka odaviske kvalifikatsioon Amsterdami kesklinnas Museumpleini väljakul, kohe Riikliku Kunstimuuseumi, Van Gogh’ muuseumi ja Stedelijki muuseumi kõrval. «See on ikka väga lahe, et meid niimoodi inimeste keskele viiakse,» ütles Laanmäe. «Olen alates 2006. aastast tiitlivõistlustel käinud ja alati staadionil visanud. See on hea vaheldus ning peaks kõigile põnevust pakkuma. Rahvas on meist kümne meetri kaugusel ja loob kindlasti mõnusa emotsiooni.»

Siiski tunnistab Laanmäe, et päris uus kogemus see eestlaste jaoks pole, kuna sarnased tingimused valitsevad ka ühel Eesti staadionil. «See meenutab mulle Tõrva staadionit, kuna ka seal asub odaviske sektor staadionist veidi eraldi.»

Kuigi kvalifikatsiooninorm on 81.50, siis pääseb suure tõenäosusega lõppvõistlusele ehk 12 parema hulka ka lühema viskega: Laanmäe arvab, et edasi viib 79 meetri lõpp, Mätas pakub 79 meetri algust.

Hoovõturaja kate on Museumpleinil tuttuus, mis võib tekitada ettearvamatusi. «Üldiselt on see meile tuttav kate, kuna sarnaneb Audentese staadioni omale. Kuid seal peal on lahtine puru, mis võib eriti vihmase ilmaga meie elu keeruliseks teha,» rääkis Laanmäe. Mätas lisas: «Kindlasti panevad kõik mehed maksimaalsed ehk 12 mm kõrgused naelad alla.»

Kui Mätas on tiitlivõistlustel olnud stabiilne lõppvõistluste mees, siis Laanmäel on senine karjäär keerulisemalt läinud. Ka kahe aasta eest toimunud Zürichi võistlus läks tal aia taha ja 75.29 andis mehele 18. koha. «Usun, et olen nüüd kogenum. Samas pean endiselt nooreks sportlaseks kelle parimad aastad on veel ees. 26 pole sellel alal veel mingi vanus.»

Laanmäe tunneb, et kõik Eesti odamehed peaks olema võimelised 12 parema hulka pääsema. «See on täiesti reaalne. Peame lihtsalt kindlalt oma tulemuse ära tegema,» arutles ta. Mätase hooaja tippmark on 81.97, Kirdil 84.47.

Euroopa odaviske üldine tase on tänavu olnud ühtlane, kuid üks erand kinnitab üldist reeglit: sakslane Thomas Röhler on tulemusega 91.28 omas liigas. «Eks ta nii on, et kõigepealt tuleb üks mees ja siis alles kõik ülejäänud,» ütles Lannmäe, kelle sõnul ihkavad sakslased kindlasti kaksikvõitu, kuna Euroopa hooaja edetabeli teine mees on 88.23 visanud Johannes Vetter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles