Suvine üleminekuperiood võib Inglismaal tulla kõigi aegade kulukaim

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Pogba
Paul Pogba Foto: SCANPIX

Inglismaa kõrgliiga jalgpalliklubid on üleminekuakna esimese nädala jooksul kulutanud hinnanguliselt 300 miljonit naela. Analüütikud ennustavad, et tänavu ületatakse ka eelmise aasta suvisel üleminekuperioodil kulutatud 870 miljoni naela piir.

Põhjus, miks Inglismaa kõrgliiga jalgpalliklubid sedavõrd suuri summasid mängijatele kulutavad, on telelepingutest saadavate sissetulekute kasv. Uus kolmeaastane teleleping, mis toob liigale sisse 5 miljardit naela annab BBC finantseksperdi Rob Wilsoni sõnul võimaluse klubidel maksta enneolematuid üleminekutasusid.

«Ei ole mingit kahtlustki, et telerahade mõju üleminekuturul on väga suur,» rääkis Wilson, kes ennustas, et möödunud aasta suvel kulutatud summa saab sel aastal ületatud. Tuleva hooaja eest saab iga klubi liigalt teleõiguste lepingu eest summa, mis jääb 30 ja 50 miljoni naela vahele. «Oleme viimaste telelepingute näitel näinud, et mängijate hinnad on tõusnud lakke. Samas ei osanud me kunagi ennustada, et hinnad muutuvad nii ebareaalseks,» jätkas Wilson.

Võrreldes tunamulluse hooajaga kulutati Inglismaa kõrgliigas aastase perioodi peale eelmisel aastal üleminekutele 80 miljonit naela rohkem. Tänavu on seni kõige rohkem raha kulutanud Manchester United, kes ostis hinnanguliselt 26 miljoni naela eest Henrikh Mkhitaryan ning 30 miljoni naela eest Eric Bailly.

Sama linna teine klubi Manchester City on 20 miljoni naela eest soetanud Ilkay Gündogani ning 13,8 miljoni naela eest Nolito. Eelmise hooaja suurim kulutaja Liverpool maksis Southamptoni ründaja Sadio Mane eest selle kuu alguses 34 miljonit naela. Klubi rekordüleminekud on teinud Leicester City, kes ostis 16 miljoni naela eest Moskva CSKAst ründaja Ahmed Musa ning täiendas enda ridu veel Nice’i poolkaitsja Nampalys Mendy’ga, kelle hinnalipik oli 13 miljonit naela.

«Mängijate hinnad on üsna järsult tõusnud. Mängijate hinda tõstab ka hea esitus jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel. Näiteks Antoine Griezmanni hind tõuseb märgatavalt, kuna ta on väga hästi mänginud,» rääkis Wilson. Samuti on tänavu õhus ka kõigi aegade kallim üleminek, sest Manchester United on näidanud aktiivselt huvi Prantsusmaa koondise ja Juventuse poolkaitsja Paul Pogba vastu. Hinnanguliselt on United mehe eest valmis välja käima 100 miljonit naela. 2013. aastal vahetas seni maailma kallim mängija Gareth Bale klubi 85,3 miljoni naela eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles