Kaidi Kivioja saavutas ajaloolise võidu

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaidi Kivioja.
Kaidi Kivioja. Foto: Erakogu

Üks kuu enne Rio olümpiamänge jõudis triatleet Kaidi Kivioja uue tähiseni, saavutades Tartus oma karjääri esimese Euroopa karikaetapi võidu. Ajalooline esikoht tuli Kiviojale tugevas vihmasajus ajaga 1 tund ja 54 sekundit.

Päikeselises suveilmas alanud sprindidistantsil ujuti esmalt Emajões kaks ujumisringi, kokku 750 meetri jagu. Kui tavapäraselt on mitte kõige kiirema ujujana tuntud Kivioja väljunud veest viimaste hulgas, siis täna sööstis eestlanna vahetusalasse juba kolmanda naisena, kulutades ujumisdistantsi läbimiseks 9 minutit ja 42 sekundit.

20 km pikkusel, neljaringilisel rattarajal moodustus Kivioja ning venelanna Valentina Zapatrina ja aserbaidžaanlanna Kseniia Levkovska osalusel tugev liiderkolmik, kes hea koostöö ja sõidukiiruse tulemusena ülejäänute ees järjepidevalt edu suurendasid. Viimaselt rattaringilt saabudes oli kolmikust järel vaid kaks - Eesti neiu poolt dikteeritud tempoga ei jaksanud enam kaasa pedaalida Levkovska.

Järelejäänud viiekilomeetrisel jooksuetapil tundus poole maa peal hetkeks, et venelanna hakkab paratamatult oma teed minema. Ent rahva marulise kaasaelamise ja üha tugevneva vihmasaju toel oli napp 20-30 meetrine vahe Kivioja poolt peagi tagasi tehtud.

Finišisirgele pööraski esimesena juba eestlanna ning ehkki Zapratina veel üritas, ei saanud täna enam miski väärata Eesti triatlonispordi pidupäeva. Tormituules ja paduvihmas ületatud finišijoon tähendas juubeldavale Kiviojale tema karjääri esimest Euroopa karikaetapi võitu. Ajaloolised võidunumbrid näitasid aega 1:00.54.

Aasta tagasi Tartus esmakordselt poodiumile tõusnud ning nüüd esikoha saavutanud Kivioja sõnul annab tänane võit eesseisvateks olümpiamängudeks tublisti enesekindlust juurde. Seejuures ei olnud eestlastest kunagi varem suutnud keegi Euroopa karikaetappi võita.  

Venelanna Zapratina lõpetas Kiviojast seitse sekundit hiljem teisena, aserbaidžaanlanna jäi maha juba enam kui minutiga. Eestlastest olid võistlustules veel Katrin Zaitseva ja Paula-Brit Siimar, kes jõudsid finišisse vastavalt üheteistkümnendana ja kaheteistkümnendana.

Kolm tundi hiljem toimunud meeste karikaetapil läks võit Itaaliasse, Matthias Steinwandterile, ajaga 55 minuti ja 48 sekundit. Eesti meestest olid edukaimad Hans Korman 22. ja Henry Räppo 23. kohaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles