Video: krokodillbagid vürtsitavad Balti autokrossisarja

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Henning (1) ja Margus Erin (12)
Mart Henning (1) ja Margus Erin (12) Foto: Rainer Valtri

Eesti ja Balti veoautokrossi ühises võistlussarjas on sõidetud kaks etappi. Sellel vaatemängulisel alal võisteldakse kolmes arvestusklassis: kabiiniautodel GAZ 51/52 ja GAZ 53 ning «krokodillidel» ehk GAZ 53 mootoriga valmistatud bagiautodel. Hooaeg avati juuni alguses Tapal, teine osavõistlus sõideti 9. juulil Võrumaa Hinsa krossirajal.

Veoautol GAZ 51/52 võitis teise etapi ja tõusis ka kokkuvõttes liidriks Võrumaa juurtega krossisõitja Ott Kevvai. Kokkuvõttes on teine avaetapi võitnud ja Hinsas teisena lõpetanud Aldis Grantinsh ning kolmas tartlane Kaido Orro. Selles klassis sõidab meestega võrdselt kaasa ka Tuuli Pilv, keda Tapa etappi takistas võitmast vaid auto tehniline rike.

Veoautodel GAZ 53 on kindel liider Vaiko Samm, kes on võitnud mõlema etapi finaalsõidud. Tajo Aasaroht hoiab teist kohta. Kolmandaks tõusis Erko Sibul, kes pärast avaetapi katkestamist kogus just Hinsast tõhusa punktisaagi, olles võidumees kahes poolfinaalis (ka sealt antakse kolmele esimesele tabelipunkte) ja lõpetas finaali teisena. Kõik nimetatud on krossisõitu alustanud Võrumaal, Eesti veoautokrossi põhilises kantsis.

Kõige atraktiivsemad on aga sõidud «krokodillidel». Hinsas tuli starti 11 selle klassi autot ja viimase piirini forseeritud mootorite ühine mürin tekitas stardisirgel väiksemat sorti maavärina.

Nii poolfinaalide kui ka etapivõidud käivad bagidel käest kätte, sest mehed ja autod on võrdsed ning suurtel kiirustel on auklikul autokrossirajal ka eksimused lihtsad tulema. Ka Hinsas ei saadud avariideta – finaalsõidu viimases kurvis üritas lätlane Janis Kozlovskis mööduda Mart Henningust ja nii õnnetult, et Võrumaa mees leidis end katusel kummuli bagist. Hiljem ka lätlase tulemus tühistati, sest kohtunikud nägid olukorras määrustevastast sõitu.

Punktitabel on äärmiselt tihe – kokkuvõtte esinelik mahub viie punkti sisse. Henning jäi siiski liidriks, kuid kohe tema kannule tõusis Margus Erin (Tapa), kes omakorda oli avarii tõttu ebaõnnesõdur hooaja avavõistlusel kodurajal. Punktiste vahedega järgnevad Tanel Kihulane (Võru) ja Andres Lohuväli (Valga). Kiiruse ja võimete poolest peaksid esinelikusse mahtuma veel ka paar lätlast, kuid seni on neid seiranud ebaõnn.

Järgmine EMV ja BMV etapp toimub 28. augustil Lätis Smiltenes.

Hinsa etapi videokokkuvõte:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles