Konkurendid soovivad kogu Venemaa koondise olümpialt kõrvaldamist

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio.
Rio. Foto: SCANPIX

Maineka ajalehe The New York Times valdusesse jõudnud meilivahetuse teatel teevad vähemalt kümne riigi ja üle kahekümne sportlaste grupi ühisavalduse, et jätta kogu Venemaa koondis Rio olümpiamängudelt kõrvale.

Antidopingu agentuuride töötajad ja sportlased peaksid ühise avalduse tegema tõenäoliselt homme. Väidetavalt ootavad nad veel tulemusi uuringute kohta, mis peaksid andma vastuseid 2014. aasta Sotši talimängudel aset leidnud venelaste dopingutarvitamise ja selle riiklikul tasandil varjamise kohta.

Kogu Venemaa koondise kõrvaldamist Rio olümpiamängudelt soovivad ajalehe teatel teiste seas näiteks USA, Saksamaa, Hispaania, Jaapan, Šveits ja Kanada. Esmalt teatas Reuters, et USA ja Kanada esitavad Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele ühise kirja, millega soovitatakse venelased olümpiamängudelt kõrvale jätta.

«Tundub väga reaalne, et avaldatav raport tõestab, et läbi aegade ühes suuremas dopinguskandaalis oli osaline ka Venemaa valitsus,» kirjutas Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri tegevjuht Joseph de Pencier.

USA Antidopingagentuuri USADA juht Travis Tygart ja teised ametnikud ei ole väidetavalt raportit näinud. Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri WADA poolt volitati raportit koostama Kanada advokaat Richard McLaren ja see peaks avalikkuse ette jõudma homme Torontos.

McLaren on seni andnud mõista, et endise Venemaa Antidopinguagentuuri labori direktor Grigori Rodtšenkovi poolt The Timesi veergudel esitatud väited on tõesed. Rodtšenkov kirjeldas kevadel, kuidas dopingu tarvitamine Sotši olümpiamängudel oli valitsuse poolt organiseeritud ja vähemalt 15 medali võitnud venelast kasutas dopingut, kuid vahele ei jäänud.

Eelmisel kuul valmis McLareni poolt esialgne raport, mis oli valminud Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu IAAFi juhtide tarbeks. Pärast raporti esitamist otsustaski IAAF Venemaa kergejõustiklased olümpialt eemale jätta.

«Kui McLaren esitab selge, veenva ja ümberlükkamatu raporti, kus tõestab riiklikult toetatud dopingu tarvitamist, siis oleks Rahvusvahelise Olümpiakomitee poolt kohane eemaldada kogu Venemaa koondis Rio olümpiamängudelt,» teatas Kanada eetilise spordi keskuse CCES tippametnik Paul Melia.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko on avalikult tunnistanud, et Venemaal on dopinguga probleeme, kuid on riigi osaluse välistanud.

Lõpuks otsustab Rahvusvaheline Olümpiakomitee ROK ning olümpiamängudel osalevate alade rahvusvahelised alaliidud, kes Rios starti pääsevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles