EOK kinnitas uue olümpiaettevalmistuse rahastamise süsteemi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EOK asepresident ja tippspordikomisjoni esimees Tõnu Tõniste
EOK asepresident ja tippspordikomisjoni esimees Tõnu Tõniste Foto: Tairo Lutter

Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee kinnitas 15. juulil toimunud koosolekul uue olümpiamängude ettevalmistuse rahastamise süsteemi. Kinnitatud rahastamissüsteemi peamiseks aluseks on sportlaste tasemete uuenenud jaotus, fikseeritud kuu- ja aastatoetuste mahud ja spordialade peatreenerite toetamise asemel sportlaste individuaalsete treenerite toetamise alustamine. Uue korra töötas välja EOK tippspordikomisjon.

EOK asepresidendi ja tippspordikomisjoni esimehe Tõnu Tõniste sõnul vajas seni rakendatud süsteem ajakohastamist: «Muutsime sportlike tasemete jaotust selliselt, et ka Euroopa meistrivõistlustelt hõbe- või pronksmedal saavad edaspidi olema rohkem väärtustatud. Lisaks tagab uus kord maailmameistrivõistluste medalistidele samaväärse ettevalmistuse olümpiamedalistidega. Üks olulisemaid muutusi uues süsteemis on minu hinnangul aga olümpiahooaegadest sõltunud koefitsientide süsteemi kaotamine. Treeningprotsess on tervik ja sportlase ettevalmistuse seisukohalt ei ole vahet, kas on olümpiahooaeg või mitte. Tõenäosus olümpiamängudel edu saavutamiseks on suurem, kui kvaliteetne ettevalmistus on tagatud läbi terve olümpiatsükli,» selgitas olümpiaettevalmistuse rahastamissüsteemi uuendamise tagamaid Tõniste.

EOK tippspordikomisjoni aseesimees olümpiavõitja Jaan Talts tõi uuenenud rahastamise põhimõtete osas välja loodud võimaluse, millega on nüüdsest rohkem märgatud ja toetatud ka sportlaste lähimad abilised ehk nende personaalsed treenerid. «Sportlaste personaalsed treenerid on võtmeisikud sportlaste saavutuste taga. Paljud Eesti viimase aja edulood on sündinud suures osas organisatsioonide väliselt, mille taga on põhiosas sportlase enda, tema treeneri ja teiste isiklike abiliste maksimaalne pühendumine. See on töö, mis vajab märkamist ja toetamist.»

OM ettevalmistustoetuste süsteemi põhimõtted:

1) Sportlaste tasemete jaotus ja toetussummad (summad ühes kuus):

A-tase

OM ja MM 1. koht: palgafond 4000 EUR, ettevalmistustoetus 2200 EUR

OM ja MM 2.-3. koht, EM 1. koht: palgafond 2500 EUR, ettevalmistustoetus 2200 EUR

B-tase

OM 4.-10. koht, MM 4.-8. koht, EM 2.-3. koht: palgafond 1600 EUR, ettevalmistustoetus 1400 EUR

C-tase

OM kandidaadid: ettevalmistustoetus on 500 EUR

2) Kõik tulemused kehtivad 2 jooksvat aastat;

3) C-taseme nimekiri kinnitatakse aastaks;

4) Kaitsejõudude palgal olevate sportlaste palgafondist lahutatakse 500 EUR;

5) Spordist loobumine A või B kategooria sportlase poolt jätab talle palga ja spordialaliidule ettevalmistusraha edasi 12 kuuks;

6) Kõik Rio OM-ile kvalifitseerunud spordialad saavad 2 C kategooria toetust (tänase seisuga - ujumine, kergejõustik, sulgpall, jalgrattasport, vehklemine, judo, sõudmine, purjetamine, laskmine, triatlon, tõstmine, maadlus);

7) Peatreenerite toetamisest loobutakse ja toetatakse individuaaltreenereid;

8) Uued põhimõtted jõustuvad september 2016, v.a. võistkonnaalalade toetus kestab 2016. aasta lõpuni ja talialade toetuse põhimõtted kuni PyeongChang olümpiamängude lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles