Video: võimas sakslane purustas 200 000 fänni ees täispika triatloni maailmarekordi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske maailmarekordimees Jan Frodeno ületas finišijoone õnneliku, kuid kurnatuna
Värske maailmarekordimees Jan Frodeno ületas finišijoone õnneliku, kuid kurnatuna Foto: SCANPIX

Ironmani valitsev maailmameister Jan Frodeno sai eile hakkama võimsa saavutusega, purustades legendaarsel Challenge Rothil täispika triatlonidistantsi maailmarekordi. Uus rekord sündis enam kui 200 000 pealtvaataja kaasaelamisel numbritega 7 tundi 35 minutit ja 39 sekundit.

Juba varakevade alguses, mil Saksamaa aasta parim sportlane teatas kodumaisel Challenge Rothil osalemisest, oli kõigile selge, milliste eesmärkidega kunagine Pekingi olümpiavõitja ning nüüdne pikamaatriatloni valitseja starti minna kavatseb. Ülipopulaarne Challenge Roth on tuntud oma kiire raja poolest, millest annab tunnistust ainuüksi fakt, et ka varasem maailmarekord 7:41.33 oli püstitatud just Rothis.

Enam kui 200 000 pealtvaataja toel pani 34-aastane Frodeno gaasi põhja kohe alguses, ujudes 3,8 km 45 minuti ja 22 sekundiga. Rattarajal lisas Tour de Franci stiilis kaasaelamist nautinud sakslane tempot veelgi ning läbis 180 km trassi fenomenaalse 4 tunni ja 8 minutiga. Maratonijooksule kulus lendaval «Frodol» 2 tundi ja 38 minutit.

Jan Frodeno kallas end pärast võistlust õllega üle. Foto: Scanpix
Jan Frodeno kallas end pärast võistlust õllega üle. Foto: Scanpix Foto: Daniel Karmann/AP

Näis, et ühtegi rasket hetke Frodenol pika võistluspäeva vältel ei tekkinudki. Isegi kuumades oludes joostud maratonidistants kulges sakslasel pealtnäha mängeldes. Ainult temale omase stiili ja võiduröögatuse saatel finišijoont ületades näitas kell uskumatuid numbreid 7:35.39. Kaasamaalase Andreas Raelerti senine rekord oli löödud pea kuue minutiga.

«Tänane võistlus oli meeletult raske ja tegin füüsiliselt endale palju haiget. Aga keegi ei jaga sulle rekordeid niisama,» kommenteeris õnnelik, ent kurnatud võidumees finišis. «Hetkel sooviksin ainult tooli, millele istuda. Ma lihtsalt pean saama kuhugi maha istuma.»

Suurepärase tulemuse ja ajaloolise hetkega sai Rothis hakkama ka teisena lõpetanud Joe Skipper, kellest sai esimene Suubritannia triatleet, kes täispikas triatloniga ajaga alla 8 tunni hakkama saanud. Skipperi lõpunumbriteks märgiti 7:56.23.

180 km pikkuse rattadistanti läbis Frodena 4 tunni ja 8 minutiga. Foto: Scanpix
180 km pikkuse rattadistanti läbis Frodena 4 tunni ja 8 minutiga. Foto: Scanpix Foto: Daniel Karmann/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles