Klavani kahest võimalusest saab tõeks parem

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan ja Liverpooli peatreener Jürgen Klopp talvel omavahel kätt surumas. Lähipäevil peaks Klavanist saama juba Kloppi juhendatav.
Ragnar Klavan ja Liverpooli peatreener Jürgen Klopp talvel omavahel kätt surumas. Lähipäevil peaks Klavanist saama juba Kloppi juhendatav. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan on juba mõnda aega avalikult välja öelnud, et tema suur unistus on mängida Inglismaa kõrgliigas. Arvestades Premier League'i klubide tausta ehk nende praeguseid peatreenereid, siis reaalsete võimalustena olid Klavani jaoks laual Everton ja Liverpool. Nüüdseks on jõutud olukorrani, kus Klavan on Liverpooliga sama hästi kui käed löönud ja tehing peaks ametlikuks saama lähipäevil. Eestlane peaks väidetavalt meeskonnaga ühinema juba juuli teises pooles toimuvaks USA tuuriks.

Klavani üleminek Inglismaale oli lähedal juba eelmisel nädalal, kuid Liverpool ja Augsburg ei suutnud jõuda kokkuleppele eestlase lõplikus üleminekusummas. Käärid Augsburgi soovi ja Liverpooli pakutava summa vahel polevat aga nii suured ja nii peaks küsimus saama lahendatud sel nädalal. Ja nagu kõik märgid viitavad, peaks lahendus saabuma pigem varem kui hiljem. Üleminekusumma suurus on umbes 5 miljonit eurot, mis võib erinevate boonustega aga veelgi tõusta. See teeks Klavanist ühtlasi Eesti läbi aegade kõige kallima jalgpalluri. Praegu hoiab esikohta selles arvestuses Mart Poom, kes vahetas 2003. aastal ligi 4 miljoni euro eest Derby County särgi Sunderlandi vastu.

Klavan on olnud inglaste luubi all juba alates eelmisest suvest, mistõttu on praeguseks klubivahetus igati loogiline. Eestlane on teinud Bundesligas järjest mitu head hooaega, eriti silmapaistvad on olnud kaks viimast, mille pealt ongi mõistlik teha samm kõvemasse klubisse. Teiseks kehtib tema leping Augsburgiga veel ainult üks aasta ja seda ei kavatse keskkaitsja pikendada. Nii saaks ta järgmisel suvel lahkuda juba tasuta ning sakslastel on viimane võimalus tema pealt midagi teenida.

Oktoobri lõpus 31-aastaseks saava Klavani enda seisukohast on samuti klubivahetus igati loogiline. Augsburgis on ta olnud meeskonna üks liidreid ja Bundesligas on ta neljal hooajal mänginud 136 võimalikust mängust 125. Liverpoolis tema mängukoormus küll tõenäoliselt langeb, kuid palganumber on tunduvalt suurem, võimalus täita enda unistus, mängida maailma kõige atraktiivsemas liigas ja 2+1 aasta pikkune leping ongi kogenud jalgpallurile igas mõttes unistuse täitumine. Sakslaste ja inglaste teatel on igatahes Klavan praegu juba Liverpooli juures läbimas arstlikku kontrolli ja seejärel peaks eestlane poseerima juba mängusärgis.

Jättes nimetatud faktid kõrvale, on kõigele lisaks selge, et Liverpooli kutsele ei olegi võimalik eitavalt vastata – tegemist on ju jalgpalliajaloo ühe legendaarsema klubiga.

«See on liiga, kus kõik tahavad mängida. Tegemist on iga jalgpalluri unistusega,» tõdes seni ainsa eestlasena Premier League'is mänginud Poom. See omakorda seletab ka lahti, miks oleks koondise kapteni klubivahetus Eesti spordi suursündmus. «Tegemist on kõige võitluslikuma ja kõige populaarsema liigaga. Ilmselt on seal ka raha kõige rohkem. Liverpool on suure ajalooga klubi ja tõeliselt super, kui tehing saab teoks. Anfield (Liverpooli kodustaadion) on ikkagi üks jalgpallipühamutest. Liverpool ja Manchester United on Inglismaa klubidest kõige pikema ajalooga. Nende kõrvale kerkisid seejärel Londoni Arsenal ja Chelsea. Nüüd on naftarahadega nii kaugele jõudnud ka Manchester City.»

Foto: Tairo Lutter

Kui võrrelda korraks eestlasest keskkaitsja kahte võimalikku sihtkohta Premier League'is, siis on ka siin selge eelis Liverpoolil. Praegune Evertoni peatreener Koeman oli Klavani juhendajaks AZ Alkmaaris, kuid toona ta eestlast üleliia ei usaldanud ja tihtilugu treenerite arusaamad selles vallas nii kergelt ei muutu.

Teisena on eestlasega rohkem kokkupuudet olnud just Liverpooli peatreeneril Jürgen Kloppil. Kolmel hooajal olid mehed vastamisi Bundesligas (Klavan Augsburgi ja Klopp Dortmundi leeris) ning eelmisel hooajal kohtuti Euroopa liigas, kus Klavan näitas suurepärast mängu, kuid Liverpool teenis kahe mängu kokkuvõttes sakslaste üle 1:0 võidu.

Seega on Klopp nelja aasta jooksul oma silmadega Klavanit näinud hulgaliselt ja teab eestlase tugevaid ja nõrku külgi. Viimati rääkiski Klopp Briti meediale, et nad palkavad sel suvel veel kuni kaks mängijat. Augsburgi juhendaja Dirk Schuster mainis eile Augsburger Allgemeinele, et eestlase asendaja on neil juba silmapiiril.

Liverpooli tegemistega hästi kursis olevatest meediaväljaannetest võib teada saada, et praeguse seisuga ostetakse Klavan justkui meeskonna viiendaks keskkaitsjaks. Teda nähakse eelkõige tiimist lahkunud kogenud Kolo Toure asendajana. Lõppenud hooajal pidas Toure Premier League'is 14, aasta varem 12 ja enne seda 20 mängu hooaja jooksul ja seega nähakse eestlasest keskkaitsjas esialgse seisuga meest, kes mängiks kolmandiku kuni poole meeskonna matšidest. Lisaks tuleb arvestada, et Inglismaal on kavas kaks karikasarja. Tuleval hooajal ei näe Liverpooli kahjuks üheski eurosarjas, kuna kodune liiga lõpetati kevadel 8. kohaga.

Foto: Carl Recine/REUTERS

Liverpool vajab hooaja alguseks hädasti keskkaitsesse jõudu juurde, kuna peale Toure'i lahkus suvel tiimist Martin Škrtel ja traumade tõttu peavad hooaja alguse vahele jätma veel Joe Gomez ja Mamadou Sakho. Just Sakho vahetusmehe rollist Klavani puhul räägitaksegi. Tervete keskkaitsjatena on Inglismaa klubi rivis praegu horvaat Dejan Lovren ja Kameruni koondislane Joel Matip. Eestlase tulevasi võimalusi pääseda algkoosseisu suurendab kindlasti fakt, et Klopp ei ole kunagi vaadanud nime mängumehe seljal, vaid hoopis hetkevormi, ja ehk on hea mänguga võimalik end murda ka põhikoosseisu.

«Bundesliga on kõva ja hinnatud liiga. Kui vaadata kõiki suurliigasid, siis nemad mängivad inglaste kõrval kõige britilikumalt,» tõdes Poom ja arvas, et klubivahetus peaks kulgema sujuvalt. «Ragnar on füüsiliselt hea, Hollandist on ta saanud korraliku tehnilise kooli, tal on juba piisavalt kogemusi ning ta on suutnud vältida ka tõsiseid vigastusi. Viimastel aastatel on Ragnar kõvasti arendanud ka enda oskusi õhuvõitluses. Vasakjalgseid keskkaitsjaid on vähem ja see on kindlasti tema eelis. Lisaks on tal ülimalt professionaalne suhtumine. Kindlasti on ta Premier League'iks valmis.»

Ragnar Klavan

Sünniaeg: 30. oktoober 1985

Positsioon: keskkaitsja

Klubikarjäär:

  • 2003–2005 FC Flora
  • 2004–2005 Valerenga (Norra)
  • 2005–2009 Almelo Heracles (Holland)
  • 2009–2012 AZ Alkmaar (Holland)
  • 2012– … FC Augsburg (Saksamaa)

Mänge Eesti koondises: 112

Väravaid Eesti koondises: 3

Hollandi meister: 2009

Eesti parim jalgpallur: 2012, 2014, 2015

Eesti jalgpallurite tähelepanuväärseimad üleminekud:

  • 3,75–4 miljonit eurot, Mart Poom, Derby County (Inglismaa) – Sunderland (Inglismaa), 2003
  • 1–1,2 miljonit eurot, Tarmo Kink, Györi ETO (Ungari) – FC Middlesbrough (Inglismaa), 2010
  • 1–1,1 miljonit eurot, Andres Oper, FC Flora – Aalborg (Taani), 1999
  • 1 miljon eurot, Konstantin Vassiljev, Luka Koper (Sloveenia) – Permi Amkar (Venemaa), 2011
  • 0,75 miljonit eurot, Mart Poom, FC Flora – Derby County (Inglismaa), 1997

Allikad: transfermarkt, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles