Halastamatu raport ähvardab kõik venelased Rio olümpialt eemale jätta

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpial osalemiseks eriloa saanud kaugushüppaja Darja Klišina võib olla üks väheseid venelasi, kes Riosse sõidab.
Olümpial osalemiseks eriloa saanud kaugushüppaja Darja Klišina võib olla üks väheseid venelasi, kes Riosse sõidab. Foto: AFP/SCANPIX

Torumeheks maskeerunud FSB töötaja, augud labori seinas, ministri asetäitja suunav käsi – Venemaa dopingumasin ketras riigi täielikul toel enam kui neli aastat täistuuridel. Sellise ametliku avalduse tegi Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) eile, kui avalikkuse ette jõudis sõltumatu uurija Richard McLareni raport.

Avaldatud raport kinnitas kõike seda, millest New York Times juba maikuus kirjutas – Venemaal tegeleti alates 2010. aasta Vancouveri talimängudest kuni 2015. aasta augustini positiivsete dopinguproovide varjamisega süstemaatiliselt ja kõige kõrgemal võimalikul tasandil. Pettusega negatiivseks «muudetud» proovide arv küündis sadadesse, BBC hinnangul oli neid kokku koguni 580.

McLaren, kellel kulus raporti koostamiseks 57 päeva, rõhutas, et vassimisega tegeleti spordialade üleselt. Teistest eristuvad aga selgelt kergejõustik ja tõstmine, kus positiivseid proove oli vastavalt 139 ja 117. Lisaks ühiselt välja toodud mitteolümpiaaladele ja paraolümpiaaladele anti enam kui 20 positiivset proovi anti veel maadluses, aerutamises, rattaspordis ja kiiruisutamises. McLareni esitletud tabelis on aga kokku kirjas tervelt 28 ala ehk nagu ta ise kokkuvõtvalt märkis – enamik tali- ja suveolümpial kavas olevaid alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles